Бијељина: Већа концентрација сумпор-диоксида у ваздуху

Квалитет ваздуха у Бијељини је незадовољавајући због повећане концентрације сумпор-диоксида у сезони гријања, изјавио је Срни стручни сарадник за екологију на Техничком институту у Бијељини Раденко Бабић.

Република Српска 05.12.2014 | 07:53
Бијељина: Већа концентрација сумпор-диоксида у ваздуху

Према његовим ријечима, главни узрок загађења је сагоријевање угља као основног енергента за загријавање стамбених просторија.

Бабић каже да се дневни просјеци концентрације сумпор-диоксида у граду крећу од 110 до 190 микрограма по метру кубном, а гранични европски пропис који је од прошле године уведен у овој области је 125 микрограма по метру кубном.

Према мјерењима од 20. октобра до краја новембра, концентрација сумпор-диоксида у Бијељини је готово половину тих дана била изнад дозвољене.

Дозвољени број прекорачења према Уредби о вриједностима квалитета ваздуха је три у календарској години.

Бабић каже да је до прошле године гранична дозвољена концентрација сумпор-диоксида била 240 микрограма по метру кубном, а она ове године још није пређена у Бијељини.

Технички институт обавља контролу квалитета ваздуха на три мјерна мјеста у граду.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

По старом или новом

06.12.2014 07:20

Добро,господине Бабицу,одлуците се вец једном 125 или 240 микрограма по метру кубном,или хоцете да казете да загадјење ваздуха јос није пресло дозвољену границу, дупло?

ОДГОВОРИТЕ