Bijeljina: Veća koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu

Kvalitet vazduha u Bijeljini je nezadovoljavajući zbog povećane koncentracije sumpor-dioksida u sezoni grijanja, izjavio je Srni stručni saradnik za ekologiju na Tehničkom institutu u Bijeljini Radenko Babić.

Republika Srpska 05.12.2014 | 07:53
Bijeljina: Veća koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu

Prema njegovim riječima, glavni uzrok zagađenja je sagorijevanje uglja kao osnovnog energenta za zagrijavanje stambenih prostorija.

Babić kaže da se dnevni prosjeci koncentracije sumpor-dioksida u gradu kreću od 110 do 190 mikrograma po metru kubnom, a granični evropski propis koji je od prošle godine uveden u ovoj oblasti je 125 mikrograma po metru kubnom.

Prema mjerenjima od 20. oktobra do kraja novembra, koncentracija sumpor-dioksida u Bijeljini je gotovo polovinu tih dana bila iznad dozvoljene.

Dozvoljeni broj prekoračenja prema Uredbi o vrijednostima kvaliteta vazduha je tri u kalendarskoj godini.

Babić kaže da je do prošle godine granična dozvoljena koncentracija sumpor-dioksida bila 240 mikrograma po metru kubnom, a ona ove godine još nije pređena u Bijeljini.

Tehnički institut obavlja kontrolu kvaliteta vazduha na tri mjerna mjesta u gradu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Po starom ili novom

06.12.2014 07:20

Dobro,gospodine Babicu,odlucite se vec jednom 125 ili 240 mikrograma po metru kubnom,ili hocete da kazete da zagadjenje vazduha jos nije preslo dozvoljenu granicu, duplo?

ODGOVORITE