Интернет на удару цензуре

Слобода изражавања на интернету претрпела је ове године рестриктивне мере пошто је велики број земаља повећао цензуру, често уз позивање на потребе надзора НСА. То је само изговор за домаће мере, саопштава огранизација Фридом хаус.

Свијет 04.12.2014 | 22:31
Интернет на удару цензуре

Слобода изражавања на интернету опала је у 36 од 65 испитаних земаља, наводи се у новом извештају организације за заштиту људских права, преноси Бета.

"У неким случајевима владе користе као изговор надзорни програм НСА како би више контролисали активности својих корисника на интернету, посебно активности дисидената", додала је та организација.
Фридом хаус је навео да неке земље "доносе репресивне законе да би криминализовале активност дисидената на интернету".

По том извештају, све је више ухапшених због активности на интернету и све је већи притисак на "онлајн медије" који сами себе цензуришу да не би били судски гоњени.

У 19 земаља изражавање на интеренту је означено као слободно, а водећи у тој групи су Исланд и Естонија, док је у 31 земљи изражавање "делимично слободно", а у 18 слободе изражавања нема.
Слободе изражавања на интернету је најмање у Русији, Турској, а знатно погоршање је примећено у Украјини, Анголи и Азербејџану.

Србија и друге земље Балкана нису на списку уз извештај организације Фридом хаус.

Коментари / 0

Оставите коментар