Internet na udaru cenzure

Sloboda izražavanja na internetu pretrpela je ove godine restriktivne mere pošto je veliki broj zemalja povećao cenzuru, često uz pozivanje na potrebe nadzora NSA. To je samo izgovor za domaće mere, saopštava ogranizacija Fridom haus.

Svijet 04.12.2014 | 22:31
Internet na udaru cenzure

Sloboda izražavanja na internetu opala je u 36 od 65 ispitanih zemalja, navodi se u novom izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava, prenosi Beta.

"U nekim slučajevima vlade koriste kao izgovor nadzorni program NSA kako bi više kontrolisali aktivnosti svojih korisnika na internetu, posebno aktivnosti disidenata", dodala je ta organizacija.
Fridom haus je naveo da neke zemlje "donose represivne zakone da bi kriminalizovale aktivnost disidenata na internetu".

Po tom izveštaju, sve je više uhapšenih zbog aktivnosti na internetu i sve je veći pritisak na "onlajn medije" koji sami sebe cenzurišu da ne bi bili sudski gonjeni.

U 19 zemalja izražavanje na interentu je označeno kao slobodno, a vodeći u toj grupi su Island i Estonija, dok je u 31 zemlji izražavanje "delimično slobodno", a u 18 slobode izražavanja nema.
Slobode izražavanja na internetu je najmanje u Rusiji, Turskoj, a znatno pogoršanje je primećeno u Ukrajini, Angoli i Azerbejdžanu.

Srbija i druge zemlje Balkana nisu na spisku uz izveštaj organizacije Fridom haus.

Komentari / 0

Ostavite komentar