УЕФА Лига нација од 2018.!

УЕФА је одобрила нови формат такмичења Лигу нација која ће се први пут играти на јесен 2018. године.

Фудбал 05.12.2014 | 09:40
УЕФА Лига нација од 2018.!

Европске репрезентације ће по рејтингу бити подељене у четири дивизије са по четири групе од 3-4 тима, а најбољи тимови из нижих дивизија напредоваће ранг више.

Лига нација ће заменити већи део пријатељских утакмица, а гарантује чешће директне дуеле најбољих европских репрезентација. Такође, ЛН ће бити и друга шанса екипама које не изборе директан пласман на Европско првенство.

У првом издању такмичења, 54 селекције ће бити сврставане у дивизије на основу УЕФА коефицијента који остваре од новембра 2017. до краја квалификација за СП 2020.

Најбољих 12 тимова ће играти у Дивизији А, а наредних 12 у Дивизији Б. Дивизија Ц ће имати 14 селекција, по три ће бити у првој и другој групи, а по четири у преостале две. Осталих 16 селекција ће бити у најслабијој Дивизији Д.

Победници група најјаче дивизије А пласираће се на Фајнал-фор који ће у јуну 2019. дати првог шампиона Лиге нација.

Лига нација ће дати и четири учесника Европског првенства 2020. године. На ЕП ће се директно пласирати по два најбоља тима из десет група из квалификација, док ће преостала четири места дати ЛН.

Те екипе биће одређене преко плеј-офа, у којем ће на основу учинка у ЛН учествовати 16 селекција.

Победници сваке групе пласираће се у плеј-оф, а ако су победници већ изборили ЕП, онда ће следећи најбоље пласирани тим из те групе у плеј-оф, који ће се играти у марту 2020.

ЕУРО 2020. ће бити одржано у 13 различитих држава, а полуфинала и финале ће се играти на Вемблију у Лондону.

Исти принцип биће употребљен за квалификације за Светско првенство 2022. године.

Коментари / 0

Оставите коментар