UEFA Liga nacija od 2018.!

UEFA je odobrila novi format takmičenja Ligu nacija koja će se prvi put igrati na jesen 2018. godine.

Fudbal 05.12.2014 | 09:40
UEFA Liga nacija od 2018.!

Evropske reprezentacije će po rejtingu biti podeljene u četiri divizije sa po četiri grupe od 3-4 tima, a najbolji timovi iz nižih divizija napredovaće rang više.

Liga nacija će zameniti veći deo prijateljskih utakmica, a garantuje češće direktne duele najboljih evropskih reprezentacija. Takođe, LN će biti i druga šansa ekipama koje ne izbore direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

U prvom izdanju takmičenja, 54 selekcije će biti svrstavane u divizije na osnovu UEFA koeficijenta koji ostvare od novembra 2017. do kraja kvalifikacija za SP 2020.

Najboljih 12 timova će igrati u Diviziji A, a narednih 12 u Diviziji B. Divizija C će imati 14 selekcija, po tri će biti u prvoj i drugoj grupi, a po četiri u preostale dve. Ostalih 16 selekcija će biti u najslabijoj Diviziji D.

Pobednici grupa najjače divizije A plasiraće se na Fajnal-for koji će u junu 2019. dati prvog šampiona Lige nacija.

Liga nacija će dati i četiri učesnika Evropskog prvenstva 2020. godine. Na EP će se direktno plasirati po dva najbolja tima iz deset grupa iz kvalifikacija, dok će preostala četiri mesta dati LN.

Te ekipe biće određene preko plej-ofa, u kojem će na osnovu učinka u LN učestvovati 16 selekcija.

Pobednici svake grupe plasiraće se u plej-of, a ako su pobednici već izborili EP, onda će sledeći najbolje plasirani tim iz te grupe u plej-of, koji će se igrati u martu 2020.

EURO 2020. će biti održano u 13 različitih država, a polufinala i finale će se igrati na Vembliju u Londonu.

Isti princip biće upotrebljen za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar