Београд ће наставити разговоре са Приштином

Премијер Србије Александар Вучић данас је током сусрета са генералним секретаром УН Бан Ки Муном у Њујорку рекао да ће Србија наставити разговоре са Приштином под окриљем ЕУ, иако Београд и Приштина имају различит став о питању независности самопроглашеног Косова.

Србија 04.12.2014 | 18:33
Београд ће наставити разговоре са Приштином

"Србија ће се борити за живот људи на Косову и њихову будућност. Србија је стуб стабилности у региону и зато није реаговала на провокације, што је доказ наше снаге, а не слабости", истакао је Вучић на састанку у сједишту УН.

Вучић је захвалио УН за помоћ послије катастрофалних поплава које су погодиле Србију и позвао Бан Ки Муна да посјети Србију, саопштено је из канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

Он је рекао генералном секретару УН да се Србија залаже за повећање броја учесника у мировним операцијама под окриљем УН, јер жели да помогне увођењу мира широм свијета.

Он је навео да је Влада Србије је усвојила важне законе, провела реформе, фискалну консолидацију и постигла аранжман из предострожности са ММФ-ом, што указује на то да је та земља "на добром путу и да нам не треба било каква дестабилизација западног Балкана".

Бан Ки Мун је на састанку истакао да су УН увијек спремне да сарађују са Владом Србије и земљама у региону.

"Односи Београда и Приштине су веома важни и надамо се да ће дијалог на највишем нивоу бити настављен по формирању владе у Приштини", истакао је Бан Ки Мун.

Он је нагласио да је српско предсједавање ОЕБС-ом од великог значаја, јер ће то омогућити ближу сарадњу са УН на промоцији мира и стабилности.

Генерални секретар УН поздравио је одлуку Србије да повећа број учесника у мировним мисијама под окриљем УН широм свијета.

Касније вечерас Вучић ће говорити на сједници Савјета безбједности УН, на којој ће бити представљен тромјесечни извјештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а за период од 16. јула до 15. октобра.


Коментари / 0

Оставите коментар