Beograd će nastaviti razgovore sa Prištinom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom susreta sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Njujorku rekao da će Srbija nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem EU, iako Beograd i Priština imaju različit stav o pitanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

Srbija 04.12.2014 | 18:33
Beograd će nastaviti razgovore sa Prištinom

"Srbija će se boriti za život ljudi na Kosovu i njihovu budućnost. Srbija je stub stabilnosti u regionu i zato nije reagovala na provokacije, što je dokaz naše snage, a ne slabosti", istakao je Vučić na sastanku u sjedištu UN.

Vučić je zahvalio UN za pomoć poslije katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju i pozvao Ban Ki Muna da posjeti Srbiju, saopšteno je iz kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

On je rekao generalnom sekretaru UN da se Srbija zalaže za povećanje broja učesnika u mirovnim operacijama pod okriljem UN, jer želi da pomogne uvođenju mira širom svijeta.

On je naveo da je Vlada Srbije je usvojila važne zakone, provela reforme, fiskalnu konsolidaciju i postigla aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, što ukazuje na to da je ta zemlja "na dobrom putu i da nam ne treba bilo kakva destabilizacija zapadnog Balkana".

Ban Ki Mun je na sastanku istakao da su UN uvijek spremne da sarađuju sa Vladom Srbije i zemljama u regionu.

"Odnosi Beograda i Prištine su veoma važni i nadamo se da će dijalog na najvišem nivou biti nastavljen po formiranju vlade u Prištini", istakao je Ban Ki Mun.

On je naglasio da je srpsko predsjedavanje OEBS-om od velikog značaja, jer će to omogućiti bližu saradnju sa UN na promociji mira i stabilnosti.

Generalni sekretar UN pozdravio je odluku Srbije da poveća broj učesnika u mirovnim misijama pod okriljem UN širom svijeta.

Kasnije večeras Vučić će govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će biti predstavljen tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a za period od 16. jula do 15. oktobra.


Komentari / 0

Ostavite komentar