Породице несталих Срба незадовољне

Међународна комисија за тражење несталих представила је дана у Сарајеву  извјештај о прегледу стања за БиХ.

Република Српска 04.12.2014 | 19:59
Породице несталих Срба незадовољне

Ако је судити према Извјештају Међународне комисије за нестале БиХ је, по питању проналажења и индентификације жртава, најуспјешнија земља у свијету.

Према том извјештају у БиХ је пронађено 70%, односно 23 од 30 хиљада несталих лица. Готово исто толико их је и идентификовано и то већина најмодернијим ДНК анализама.

Са овим извјештајем не слажу се у Организацији породица несталих Републике Српске.

,,Како се може знати колико је несталих лица пронађено, када због опструкција бошњачких предствника у Институту за нестала лица БиХ никада није верификована Централна евиденција несталих и о каквим модерним методама идентификације говорите када у спомен костурницама у Српској више од деценије леже стотине неидентификоавних тијела и ко зна колико их је у мртвачницама широм Федерације БиХ?", питају се породице несталих Срба и додају да Институт за нестала лица БиХ на све могуће начине успорава прецес тражења и
ексхумације несталих Срба.

,,Ми тражимо 170 тијела Срба несталих од Башчаршије до Илиџе, а на нивоу Сарајевско-романијске регије као нестали воде се још 392 лица. Тијела у Спомен костурници у Миљевићина леже 10 година. За неке је урађен ДНК тест, резултат је позитиван али нико, па ни ИЦМП, о томе није обавијестио ни породице нити било коку институцију Републике Српске. Одговорно тврдим да се врши дискриминација српских жртава'', каже Мирко Вранић предсједник Организације породица несталих Источно Сарајево.

У Међународној комисији за нестале(ИЦМП) не слажу се са ставом Организације породица несталих Срба.

,,Све ово се дешава због политичких манипулација, а посебно се интензивира у изборном периоду када чујемо различите приче о томе шта је стварна позадина овог процеса и како се те ствари одвијају'', сматра
генерални директор ИЦМП-а Кетрин Бомбергер.

У Међународној комисији за нестале истичу да БиХ мора остати активна у процесу проналажења још, према њиховим подацима, 8 хиљада несталих и то тако што ће оснажити, прије свега материјално, Институт за тражење несталих лица БиХ и Тужилаштво. Препоручују да БиХ истражи нове могућности проналажења гробница,укључујући употребу ваздушних и сателитских снимака.

Управо на основу сателитских снимака могла би се наставити ексхумација на градској депонији у Бућа Потоку.

Иако постоје пуздани свједоци, који тврде да та депоније крије десетине тијела сарајевских Срба, до сада, бар званично, ништа није пронађено а потрошени су милиони.

,,У сваком случају ово не можемо радити сами. Наш буџет то превазилази. Мора се укључити држава, морају се ангажовати Оружане снаге БиХ. О новцу не смијемо ни размишљати, јер када су у питању нестали и ексхумације за то мора бити новца", категоричан је Горан Салиховић главни тужилац БиХ.

Главни тужилац сматра да је Тужилаштво БиХ дало значајан допринос у проналажењу несталих, али и у процесуирању ратних злочина.

,,У протеклих 11 година, од формирања Тужилаштва БиХ, процесуирана су 264 предмета од чега само у последње двије године 100'', каже Салиховић и додаје да је преостало још 700 нерјешених предмета ратних злочина у којима је осумњичено 5 хиљда и 200 лица.

Ако се и у будућности буде радило овим темпом, за коначно процесуирање свих злочина требаће најмање још двије деценије. Поставља се питање колико ће свједока злочина, али и оних који су злочин починили, до тада бити међу живима?

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар