Porodice nestalih Srba nezadovoljne

Međunarodna komisija za traženje nestalih predstavila je dana u Sarajevu  izvještaj o pregledu stanja za BiH.

Republika Srpska 04.12.2014 | 19:59
Porodice nestalih Srba nezadovoljne

Ako je suditi prema Izvještaju Međunarodne komisije za nestale BiH je, po pitanju pronalaženja i indentifikacije žrtava, najuspješnija zemlja u svijetu.

Prema tom izvještaju u BiH je pronađeno 70%, odnosno 23 od 30 hiljada nestalih lica. Gotovo isto toliko ih je i identifikovano i to većina najmodernijim DNK analizama.

Sa ovim izvještajem ne slažu se u Organizaciji porodica nestalih Republike Srpske.

,,Kako se može znati koliko je nestalih lica pronađeno, kada zbog opstrukcija bošnjačkih predstvnika u Institutu za nestala lica BiH nikada nije verifikovana Centralna evidencija nestalih i o kakvim modernim metodama identifikacije govorite kada u spomen kosturnicama u Srpskoj više od decenije leže stotine neidentifikoavnih tijela i ko zna koliko ih je u mrtvačnicama širom Federacije BiH?", pitaju se porodice nestalih Srba i dodaju da Institut za nestala lica BiH na sve moguće načine usporava preces traženja i
ekshumacije nestalih Srba.

,,Mi tražimo 170 tijela Srba nestalih od Baščaršije do Ilidže, a na nivou Sarajevsko-romanijske regije kao nestali vode se još 392 lica. Tijela u Spomen kosturnici u Miljevićina leže 10 godina. Za neke je urađen DNK test, rezultat je pozitivan ali niko, pa ni ICMP, o tome nije obavijestio ni porodice niti bilo koku instituciju Republike Srpske. Odgovorno tvrdim da se vrši diskriminacija srpskih žrtava'', kaže Mirko Vranić predsjednik Organizacije porodica nestalih Istočno Sarajevo.

U Međunarodnoj komisiji za nestale(ICMP) ne slažu se sa stavom Organizacije porodica nestalih Srba.

,,Sve ovo se dešava zbog političkih manipulacija, a posebno se intenzivira u izbornom periodu kada čujemo različite priče o tome šta je stvarna pozadina ovog procesa i kako se te stvari odvijaju'', smatra
generalni direktor ICMP-a Ketrin Bomberger.

U Međunarodnoj komisiji za nestale ističu da BiH mora ostati aktivna u procesu pronalaženja još, prema njihovim podacima, 8 hiljada nestalih i to tako što će osnažiti, prije svega materijalno, Institut za traženje nestalih lica BiH i Tužilaštvo. Preporučuju da BiH istraži nove mogućnosti pronalaženja grobnica,uključujući upotrebu vazdušnih i satelitskih snimaka.

Upravo na osnovu satelitskih snimaka mogla bi se nastaviti ekshumacija na gradskoj deponiji u Buća Potoku.

Iako postoje puzdani svjedoci, koji tvrde da ta deponije krije desetine tijela sarajevskih Srba, do sada, bar zvanično, ništa nije pronađeno a potrošeni su milioni.

,,U svakom slučaju ovo ne možemo raditi sami. Naš budžet to prevazilazi. Mora se uključiti država, moraju se angažovati Oružane snage BiH. O novcu ne smijemo ni razmišljati, jer kada su u pitanju nestali i ekshumacije za to mora biti novca", kategoričan je Goran Salihović glavni tužilac BiH.

Glavni tužilac smatra da je Tužilaštvo BiH dalo značajan doprinos u pronalaženju nestalih, ali i u procesuiranju ratnih zločina.

,,U proteklih 11 godina, od formiranja Tužilaštva BiH, procesuirana su 264 predmeta od čega samo u poslednje dvije godine 100'', kaže Salihović i dodaje da je preostalo još 700 nerješenih predmeta ratnih zločina u kojima je osumnjičeno 5 hiljda i 200 lica.

Ako se i u budućnosti bude radilo ovim tempom, za konačno procesuiranje svih zločina trebaće najmanje još dvije decenije. Postavlja se pitanje koliko će svjedoka zločina, ali i onih koji su zločin počinili, do tada biti među živima?

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar