Инцко: Примићу чланове српских породица

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас на Палама да је спреман да прими чланове Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево и разговара о њиховој иницијативи за реактивирање Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву током рата у БиХ.

Босна и Херцеговина 04.12.2014 | 15:59
Инцко: Примићу чланове српских породица

"Наравно да ћу их примити и с њима разговарати", рекао је Инцко, говорећи о захтјеву ове организације за активирање комисије за тражење несталих Срба у Сарајеву.

Говорећи о формирању власти, Инцко је поновио да уставни рокови у вези са конституисањем власти на свим нивоима у БиХ треба да буду испоштовани, истичући да овај пут не очекује да те обавезе након општих октобарских избора буду прекршене.

"Није само у интересу владајућих партија да то учине, него је ријеч и о интересу обичних људи који желе да у БиХ коначно крене економија", рекао је Инцко новинарима на Палама.

Он је оцијенио да међу свим надлежним политичким структурама влада позитивна атмосфера, што је потврђено и током његовог данашњег сусрета са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, кога је означио као некога ко добро зна шта је економија.

"Сутра у БиХ долазе високи гости из Брисела /високи представник ЕУ за спољну и безбједосну политику Федерика/ Могерини и /комесар ЕУ за политику сусједства Јоханес/ Хан, који имају своје планове, међу којима је и економија, што показује да ЕУ жели да јој се БиХ још више приближи, и да овдје буде што више Брисела, у смислу интеграција и напретка", најавио је Инцко.

Одговарајући на питање новинара да ли је могућа "и дејтонска и бриселска БиХ", Инцко је рекао да ће "дејтонске БиХ у будућности бити све мање, а да ће све више бити Брисела".

"То се види на примјеру ИФОР-са и СФОР-а, јер је на почетку њиховог мандата у БиХ било око 60.000 војника, а сада их је 600, или ОХР је некада имао 800 службеника, а данас има 120. Наравно, Устав Дејтона остаје и он се не мијења, тако да остаје и уставно-правно уређење БиХ са два ентитета и три конститутивна народа и осталих", категоричан је Инцко.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

04.12.2014 18:11

Ја,Ја!!!

ОДГОВОРИТЕ