Incko: Primiću članove srpskih porodica

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas na Palama da je spreman da primi članove Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i razgovara o njihovoj inicijativi za reaktiviranje Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu tokom rata u BiH.

Bosna i Hercegovina 04.12.2014 | 15:59
Incko: Primiću članove srpskih porodica

"Naravno da ću ih primiti i s njima razgovarati", rekao je Incko, govoreći o zahtjevu ove organizacije za aktiviranje komisije za traženje nestalih Srba u Sarajevu.

Govoreći o formiranju vlasti, Incko je ponovio da ustavni rokovi u vezi sa konstituisanjem vlasti na svim nivoima u BiH treba da budu ispoštovani, ističući da ovaj put ne očekuje da te obaveze nakon opštih oktobarskih izbora budu prekršene.

"Nije samo u interesu vladajućih partija da to učine, nego je riječ i o interesu običnih ljudi koji žele da u BiH konačno krene ekonomija", rekao je Incko novinarima na Palama.

On je ocijenio da među svim nadležnim političkim strukturama vlada pozitivna atmosfera, što je potvrđeno i tokom njegovog današnjeg susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, koga je označio kao nekoga ko dobro zna šta je ekonomija.

"Sutra u BiH dolaze visoki gosti iz Brisela /visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjedosnu politiku Federika/ Mogerini i /komesar EU za politiku susjedstva Johanes/ Han, koji imaju svoje planove, među kojima je i ekonomija, što pokazuje da EU želi da joj se BiH još više približi, i da ovdje bude što više Brisela, u smislu integracija i napretka", najavio je Incko.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je moguća "i dejtonska i briselska BiH", Incko je rekao da će "dejtonske BiH u budućnosti biti sve manje, a da će sve više biti Brisela".

"To se vidi na primjeru IFOR-sa i SFOR-a, jer je na početku njihovog mandata u BiH bilo oko 60.000 vojnika, a sada ih je 600, ili OHR je nekada imao 800 službenika, a danas ima 120. Naravno, Ustav Dejtona ostaje i on se ne mijenja, tako da ostaje i ustavno-pravno uređenje BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih", kategoričan je Incko.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

04.12.2014 18:11

Ja,Ja!!!

ODGOVORITE