Ексхумација у Бућа Потоку никада није стала

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић тврди да "ексхумација у сарајевском насељу Бућа Поток никада није стала" и да се преговара са Оружаним снагама БиХ о плану активности за наредни период.

Босна и Херцеговина 04.12.2014 | 15:45
Ексхумација у Бућа Потоку никада није стала

"Са ископавањима у Бућа Потоку дошло се до 38. метра, а направили смо и анализу вјештачења терена да би утврдили да ли постоји опасност од обрушавања. У међувремену смо добили дозволу од Предсједништва БиХ да можемо ангажовати Оружане снаге за Бућа Поток и Томашицу, са којима сада преговарамо о будућем плану активности", каже Салиховић.

На конференцији за новинаре у Сарајеву, поводом презентације извјештаја Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ о несталим лицима у БиХ, главни тужилац БиХ је рекао да ексхумација у Бућа Потоку није ништа показала, осим једне људске кости, за коју је, како каже, идентификацијом утврђено да се ради о лицу бошњачке националности које је убијено 1995. године на Сокоцу.

"Поставља се питање како је та кост доспјела у Бућа Поток и у том погледу се води један вид истраге", додао је Салиховић.

Он је нагласио да ће Тужилаштво, ако буде имало довољно доказа, направити процјену да ли ће наставити ексхумацију на тој локацији или ће са сателитским снимцима радити на другој.

"У сваком случају, ово не можемо радити сами, јер наш буџет то вишеструко превазилази. Морамо имати помоћ БиХ, односно Оружаних снага. А када су у питању нестали и ексхумације, о новцу уопште не смијемо размишљати, њега морамо имати", навео је Салиховић.

Према његовим ријечима, финансијску помоћ на нивоу БиХ тражиће и за локацију на Томашици гдје се очекује велики трошак, као и за веома захтјевну локацију Радача у Мостару.

"Ради се о великој јами дубокој 150 – 200 метара, која је минирана, под сметљиштем и бетонирана. У суштини, проблеми у овом послу су велики, али Тужилаштво је одлучно да ради на томе", каже Салиховић.

Он је додао да је Тужилаштво БиХ институција која мора имати повјерење грађана и која, како каже, ради у име жртава и грађана БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лија

04.12.2014 15:41

Прича за наивне. Господин Салиховић је наставио праксу да се у очима и ушима међународене и домаће јавности одржава статус бошњака као највећих страдалника протеклог рада, а уједно да се минимизирају жртве друга два народа.У ту причу се вјешто уклапају и други ниже рангирани тужиоци, који као по задатку, у континуитету обрађују предмете гдје су осумљичени најћешће Срби, да би се одржао утисак масовности наводних српских злочина.

ОДГОВОРИТЕ