Ekshumacija u Buća Potoku nikada nije stala

Glavni tužilac BiH Goran Salihović tvrdi da "ekshumacija u sarajevskom naselju Buća Potok nikada nije stala" i da se pregovara sa Oružanim snagama BiH o planu aktivnosti za naredni period.

Bosna i Hercegovina 04.12.2014 | 15:45
Ekshumacija u Buća Potoku nikada nije stala

"Sa iskopavanjima u Buća Potoku došlo se do 38. metra, a napravili smo i analizu vještačenja terena da bi utvrdili da li postoji opasnost od obrušavanja. U međuvremenu smo dobili dozvolu od Predsjedništva BiH da možemo angažovati Oružane snage za Buća Potok i Tomašicu, sa kojima sada pregovaramo o budućem planu aktivnosti", kaže Salihović.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, povodom prezentacije izvještaja Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ o nestalim licima u BiH, glavni tužilac BiH je rekao da ekshumacija u Buća Potoku nije ništa pokazala, osim jedne ljudske kosti, za koju je, kako kaže, identifikacijom utvrđeno da se radi o licu bošnjačke nacionalnosti koje je ubijeno 1995. godine na Sokocu.

"Postavlja se pitanje kako je ta kost dospjela u Buća Potok i u tom pogledu se vodi jedan vid istrage", dodao je Salihović.

On je naglasio da će Tužilaštvo, ako bude imalo dovoljno dokaza, napraviti procjenu da li će nastaviti ekshumaciju na toj lokaciji ili će sa satelitskim snimcima raditi na drugoj.

"U svakom slučaju, ovo ne možemo raditi sami, jer naš budžet to višestruko prevazilazi. Moramo imati pomoć BiH, odnosno Oružanih snaga. A kada su u pitanju nestali i ekshumacije, o novcu uopšte ne smijemo razmišljati, njega moramo imati", naveo je Salihović.

Prema njegovim riječima, finansijsku pomoć na nivou BiH tražiće i za lokaciju na Tomašici gdje se očekuje veliki trošak, kao i za veoma zahtjevnu lokaciju Radača u Mostaru.

"Radi se o velikoj jami dubokoj 150 – 200 metara, koja je minirana, pod smetljištem i betonirana. U suštini, problemi u ovom poslu su veliki, ali Tužilaštvo je odlučno da radi na tome", kaže Salihović.

On je dodao da je Tužilaštvo BiH institucija koja mora imati povjerenje građana i koja, kako kaže, radi u ime žrtava i građana BiH.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lija

04.12.2014 15:41

Priča za naivne. Gospodin Salihović je nastavio praksu da se u očima i ušima međunarodene i domaće javnosti održava status bošnjaka kao najvećih stradalnika proteklog rada, a ujedno da se minimiziraju žrtve druga dva naroda.U tu priču se vješto uklapaju i drugi niže rangirani tužioci, koji kao po zadatku, u kontinuitetu obrađuju predmete gdje su osumljičeni najćešće Srbi, da bi se održao utisak masovnosti navodnih srpskih zločina.

ODGOVORITE