НБА: Каква луда ноћ!

Неко ће вам, можда, рећи да је најзначајнија ствар која се минуле ноћи десила у НБА лиги та да рекорд није пао. Онај рекорд којим се нико не би поносио, по броју узастопних пораза којим је отпочета сезона. Кошаркаши Филаделфије су после 17 неуспеха у низу успели да избегну рекордни 18, али... Важније од свега тога је да је НБА лига, и поред све понекад сурове професионалности која јој је помогла да маркетиншки и играчки буде изнад осталих, показала да је ипак - људска. Са све људским емоцијама и људским грешкама. И са све Европљанима који су кадри да сруше и НБА шампиона.

Кошарка 04.12.2014 | 11:41
НБА: Каква луда ноћ!

Прву грешку могли смо да запазимо када је почео дуел два, по учинку, најлошија тима лиге. Минесота и Филаделфија су почели свој меч, дошло се до првог слободног бацања и судије су, тек тада, схватиле да су тимови све време јуришали на погрешну страну терена.

То "све време" звучи страшно, али је, ипак, одиграно само 16 секунди пре него што су арбитри поништили досуђени фаул, објаснили играчима на који кош, заправо, треба да шутирају једни а на који други, па је све почело испочетка, новим подбацивањем лопте.

Такав је био почетак. А крај је био такав да је Филаделфија, резултатом 75:88 дошла до своје прве победе. И то не пуким кошаркашким знањем (шут од 39% "успешности" то свакако није, као ни 18 изгубљених лопти, или 64% искоришћених слободних бацања). Севентиксерси су до победе стигли јер су је желели свим срцем. А срце често уме да пресуди "кад је фрка".

"Имам невероватну количну поштовања према овим играчима, јер ни једног јединог тренутка нису одустали, нити се свађали на тренинзима. Напротив", рекао је тренер Филаделфије Брет Браун чији играчи тако нису изједначили несрећни рекорд Њу Џерси Нетса који је 2009. сезону отпочео са 18 пораза у низу.

Нови лош исход је спречио, пре свега, Мајкл Картер-Вилијамс са 20 поена и по девет скокова и асистенција, док је код Тимбервулфса, који и даље не могу да рачунају на повређеног Николу Пековића, Тадеус Јанг постигао 16 поена али није сам могао против екипе која је показала колика је моћ - неодустајања. А та моћ лежи само у срцу.

Меч у коме је Далас поготком Монте Елиса уз звук сирене победио у Милвокију са 105:107 имао је више него занимљив детаљ, не баш својствен најјачој и најпрофесионалније организованој лиги на свету.

Судије су, наиме, техничку грешку због - драња на судије дале човеку који, из медициниских разлога не може да се дере. Заправо, када је харизматични богаташ Марк Кјубан, газда Далас Маверикса, почео да виче на судије, недуго после почетка другог полувремена, те исте судије су пожелеле да га казне. Само, не постоји правило којим се техничка грешка може досудити некоме у публици, па макар то био и Марк Кјубан који је током каријере већ платио више од милион долара због тога што није хтео да ћути када прописи то налажу. Зато су арбитри решили да казне помоћног тренера Даласа, Монтеа Матиса. Човека који због проблема са гласним жицама не може да повиси тон свог гласа.

"Морали су да казне њега, јер им није било дозвољено да казне мене. А онда, када су схватили шта су урадили, отишли су до Монтеа и извинили му се", рекао је Кјубан после меча у коме је Елис стигао до 23 поена, Тајсон Чендлер до 18 поена и чак 20 скокова, а у пораженој екипи боли од осталих били Брендон Најт са 25 и Крис Мидлтон са 21 поеном.

Са друге стране, Мирза Телетовић је имао ноћ из снова, и то против браниоца НБА титуле.

Репрезентативац Босне и Херцеговине је са 26 поена и, рекордних у каријери, 15 скокова, предводио Бруклин Нетсе до победе над Сан Антонио Спарсима од 95:92 после продужетка, а како је играо он, и остатак "мрежица", можда најбоље говоре оштре речи тренера шампиона, Грега Поповића:

"Нетси су више желели победу од чланова наше почетне петорке. Можда се ти чланови (Грин, Паркер, Леонард, Данкан, Дијао) неће сложити са мном, али ме баш брига - јер сам у праву", рекао је Поповић, чији је најбољи играч био Дени Грин са 20 поена и 10 скокова, док је Данкан заустављен на 14 (уз шут 5/18) и 177 скокова, а Тони Паркер одиграо свега два минута после полувремена и, након учинка од девет поена, шест асистенција и три изгубљене лопте (а док је играо - Спарси су примили 21 поен више него што су дали), тренер је његов наступ окарактерисао као "очајан, како у нападу, тако и у одбрани".

А Телетовић?

Он је своју партију из снова објаснио овако:

"Тренер (Лајонел Холинс) ми је (после осам промашених шутева од десет упућених на претходне две утакмице) рекао - Е, ајде се сабери и почни да играш".

И, почео је. Шутирао је 9/13 из игре, од тога тројке 5/7, није ниједном изгубио лопту за 43 одиграна минута а одличну сарадњу имао је са плејмејкерком Дероном Вилијамсом, који еј дао 17 поена, те још једним Европљанином који је уживао против шампиона - Хрватом Бојаном Богдановићем, стрелцем 14 поена, уз осам остварених скокова.

И док су играчи Вашингтона прилично лако изашли на крај са Лејкерсима и Брајантових 29 поена, а до победе од 111:95 су стигли уз 27 поена Бредлија Била, 21 Марцина Гортата и 17 Џона Вола који је имао и 15 асистенција, Клиперси су декласирали Орландо са 114:86, искористивши чињеницу да је Никола Вучевић одсуствовао због проблема са леђима.

Млади црногорски центар, који је већ четврту сезону у НБА лиги, био је до овог меча лидер шампионата по броју одиграних минута, по укупном броју остварених скокова и "дабл-дабл" учинцима (14), али је по први пут морао да пропусти меч у овом првенству због спазама око кичме. Искористили су то Клиперси да својим стилом, разиграним нападом, дођу до убедљиве победе до које су је водили Крис Пол са 19 поена и 10 асистенција, Блејк Грифин са 21 поеном, осам скокова и шест проигравања саиграча, те центар Деандре Џордан са осам поена и 16 скокова.

Резултати:
Вашингтон - ЛА Лејкерс 111:95
Шарлот - Чикаго 95:102
Бостон - Детроит 109:102 (88:88)
Мајами - Атланта 102:112
Бруклин - Сан Антонио 95:92 (88:88)
Хјустон - Мемфис 105:96
Милвоки - Далас 105:107
Минесота - Филаделфија 77:85
Јута - Торонто 104:123
ЛА Клиперс - Орландо 114:86

Коментари / 0

Оставите коментар