NBA: Kakva luda noć!

Neko će vam, možda, reći da je najznačajnija stvar koja se minule noći desila u NBA ligi ta da rekord nije pao. Onaj rekord kojim se niko ne bi ponosio, po broju uzastopnih poraza kojim je otpočeta sezona. Košarkaši Filadelfije su posle 17 neuspeha u nizu uspeli da izbegnu rekordni 18, ali... Važnije od svega toga je da je NBA liga, i pored sve ponekad surove profesionalnosti koja joj je pomogla da marketinški i igrački bude iznad ostalih, pokazala da je ipak - ljudska. Sa sve ljudskim emocijama i ljudskim greškama. I sa sve Evropljanima koji su kadri da sruše i NBA šampiona.

Košarka 04.12.2014 | 11:41
NBA: Kakva luda noć!

Prvu grešku mogli smo da zapazimo kada je počeo duel dva, po učinku, najlošija tima lige. Minesota i Filadelfija su počeli svoj meč, došlo se do prvog slobodnog bacanja i sudije su, tek tada, shvatile da su timovi sve vreme jurišali na pogrešnu stranu terena.

To "sve vreme" zvuči strašno, ali je, ipak, odigrano samo 16 sekundi pre nego što su arbitri poništili dosuđeni faul, objasnili igračima na koji koš, zapravo, treba da šutiraju jedni a na koji drugi, pa je sve počelo ispočetka, novim podbacivanjem lopte.

Takav je bio početak. A kraj je bio takav da je Filadelfija, rezultatom 75:88 došla do svoje prve pobede. I to ne pukim košarkaškim znanjem (šut od 39% "uspešnosti" to svakako nije, kao ni 18 izgubljenih lopti, ili 64% iskorišćenih slobodnih bacanja). Seventiksersi su do pobede stigli jer su je želeli svim srcem. A srce često ume da presudi "kad je frka".

"Imam neverovatnu količnu poštovanja prema ovim igračima, jer ni jednog jedinog trenutka nisu odustali, niti se svađali na treninzima. Naprotiv", rekao je trener Filadelfije Bret Braun čiji igrači tako nisu izjednačili nesrećni rekord Nju Džersi Netsa koji je 2009. sezonu otpočeo sa 18 poraza u nizu.

Novi loš ishod je sprečio, pre svega, Majkl Karter-Vilijams sa 20 poena i po devet skokova i asistencija, dok je kod Timbervulfsa, koji i dalje ne mogu da računaju na povređenog Nikolu Pekovića, Tadeus Jang postigao 16 poena ali nije sam mogao protiv ekipe koja je pokazala kolika je moć - neodustajanja. A ta moć leži samo u srcu.

Meč u kome je Dalas pogotkom Monte Elisa uz zvuk sirene pobedio u Milvokiju sa 105:107 imao je više nego zanimljiv detalj, ne baš svojstven najjačoj i najprofesionalnije organizovanoj ligi na svetu.

Sudije su, naime, tehničku grešku zbog - dranja na sudije dale čoveku koji, iz mediciniskih razloga ne može da se dere. Zapravo, kada je harizmatični bogataš Mark Kjuban, gazda Dalas Maveriksa, počeo da viče na sudije, nedugo posle početka drugog poluvremena, te iste sudije su poželele da ga kazne. Samo, ne postoji pravilo kojim se tehnička greška može dosuditi nekome u publici, pa makar to bio i Mark Kjuban koji je tokom karijere već platio više od milion dolara zbog toga što nije hteo da ćuti kada propisi to nalažu. Zato su arbitri rešili da kazne pomoćnog trenera Dalasa, Montea Matisa. Čoveka koji zbog problema sa glasnim žicama ne može da povisi ton svog glasa.

"Morali su da kazne njega, jer im nije bilo dozvoljeno da kazne mene. A onda, kada su shvatili šta su uradili, otišli su do Montea i izvinili mu se", rekao je Kjuban posle meča u kome je Elis stigao do 23 poena, Tajson Čendler do 18 poena i čak 20 skokova, a u poraženoj ekipi boli od ostalih bili Brendon Najt sa 25 i Kris Midlton sa 21 poenom.

Sa druge strane, Mirza Teletović je imao noć iz snova, i to protiv branioca NBA titule.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je sa 26 poena i, rekordnih u karijeri, 15 skokova, predvodio Bruklin Netse do pobede nad San Antonio Sparsima od 95:92 posle produžetka, a kako je igrao on, i ostatak "mrežica", možda najbolje govore oštre reči trenera šampiona, Grega Popovića:

"Netsi su više želeli pobedu od članova naše početne petorke. Možda se ti članovi (Grin, Parker, Leonard, Dankan, Dijao) neće složiti sa mnom, ali me baš briga - jer sam u pravu", rekao je Popović, čiji je najbolji igrač bio Deni Grin sa 20 poena i 10 skokova, dok je Dankan zaustavljen na 14 (uz šut 5/18) i 177 skokova, a Toni Parker odigrao svega dva minuta posle poluvremena i, nakon učinka od devet poena, šest asistencija i tri izgubljene lopte (a dok je igrao - Sparsi su primili 21 poen više nego što su dali), trener je njegov nastup okarakterisao kao "očajan, kako u napadu, tako i u odbrani".

A Teletović?

On je svoju partiju iz snova objasnio ovako:

"Trener (Lajonel Holins) mi je (posle osam promašenih šuteva od deset upućenih na prethodne dve utakmice) rekao - E, ajde se saberi i počni da igraš".

I, počeo je. Šutirao je 9/13 iz igre, od toga trojke 5/7, nije nijednom izgubio loptu za 43 odigrana minuta a odličnu saradnju imao je sa plejmejkerkom Deronom Vilijamsom, koji ej dao 17 poena, te još jednim Evropljaninom koji je uživao protiv šampiona - Hrvatom Bojanom Bogdanovićem, strelcem 14 poena, uz osam ostvarenih skokova.

I dok su igrači Vašingtona prilično lako izašli na kraj sa Lejkersima i Brajantovih 29 poena, a do pobede od 111:95 su stigli uz 27 poena Bredlija Bila, 21 Marcina Gortata i 17 Džona Vola koji je imao i 15 asistencija, Klipersi su deklasirali Orlando sa 114:86, iskoristivši činjenicu da je Nikola Vučević odsustvovao zbog problema sa leđima.

Mladi crnogorski centar, koji je već četvrtu sezonu u NBA ligi, bio je do ovog meča lider šampionata po broju odigranih minuta, po ukupnom broju ostvarenih skokova i "dabl-dabl" učincima (14), ali je po prvi put morao da propusti meč u ovom prvenstvu zbog spazama oko kičme. Iskoristili su to Klipersi da svojim stilom, razigranim napadom, dođu do ubedljive pobede do koje su je vodili Kris Pol sa 19 poena i 10 asistencija, Blejk Grifin sa 21 poenom, osam skokova i šest proigravanja saigrača, te centar Deandre Džordan sa osam poena i 16 skokova.

Rezultati:
Vašington - LA Lejkers 111:95
Šarlot - Čikago 95:102
Boston - Detroit 109:102 (88:88)
Majami - Atlanta 102:112
Bruklin - San Antonio 95:92 (88:88)
Hjuston - Memfis 105:96
Milvoki - Dalas 105:107
Minesota - Filadelfija 77:85
Juta - Toronto 104:123
LA Klipers - Orlando 114:86

Komentari / 0

Ostavite komentar