Породиле сапутницу на путу за БиХ

Оно што се десило на путу од Швајцарске до БиХ спада у рубрику вјеровали или не, јер је у аутобусу ауто-превозника "Кантић" рођена беба!

Босна и Херцеговина 04.12.2014 | 08:09
Породиле сапутницу на путу за БиХ

Све се десило након уласка аутобуса у Словенију, а оно што ову вијест чини још занимљивијом је то што су три дјевојке, које немају везе с медицином, а које су путовале аутобусом на линији Цирих - Горажде, заслужне за то што су мајка, њихова сапутница, и беба сада живе и здраве.Алдина Карић, 19-годишња дјевојка из Лукавца, једна је од дјевојака која је учествовала у овом храбром чину.

"Негдје око 3.30 ноћу, недјеља на понедјељак, зачула сам језиве крике трудне сапутнице: 'Упомоћ, порађам се". Одмах сам инстиктивно устала и потрчала према госпођи којој је водењак већ био пукао и која је трпјела велике болове", прича храбра Алдина, која је иначе завршила гимназију.

Она је додала да је тада у аутобусу настао општи хаос, који није нимало помагао у овој и онако тешкој и компликованој ситуацији.

"Када су путници схватили шта се догађа у аутобусу, скоро сви су побјегли у задњи дио или су се спустили под сједишта", каже Алдина. Алдина наводи да је заједно са Азром Арнаутовић и Берином Катица све вријеме провела уз трудницу и активно учествовала у порођају.

"У том тренутку три потпуна странца су радила као тим и док је једна од нас тражила број Хитне помоћи, друге двије су биле крај ње и помагале при породу. Мијењале смо се по потреби у тих неких више од пола сата колико је све трајало. Овом приликом бих жељела да споменем име Азре Арнаутовић, која је најстарија од нас три и која је засигурно највише заслужна што је све добро прошло", прича Алдина.

Алдина каже да пупчану врпцу нису сами смјели да пресијеку, али да су учиниле све да обезбиједе безбједност мајке и дјетета до доласка возила словеначке Хитне помоћи.

"Тек када се све завршило, постала сам свјесна шта се управо догодило. Моја прва реакција је била инстиктивна и нагонска да помогнем особи у невољи и могу вам рећи да сам поносна на себе, јер сам реаговала храбро и на крају се све добро завршило", казала је Алдина.

На свијет је дошла здрава дјевојчица, а мајка је била пресретна.

"Услови су били изузетно тешки, имали смо нешто воде, пакет влажних марамица и скоро ништа више. Хвала драгом богу што се на крају све добро завршило, не знам колико бисмо могли себи да опростимо да се мајци и дјетету нешто догодило", рекла је Алдина.

Каже да је новопечена мајка зове често и да им захваљује за помоћ те да су добро и она и беба. Алдина је још савјетовала трудницама да добро размисле када крећу на пут.Како је за Радиосарајево.ба испричао возач аутобуса Фадил Скулић, путница која се порађала била је у осмом мјесецу трудноће, а трудове је добила у тренутку када су били на аутопуту у Словенији у близини Постојне.

"Владала је права паника. Осјетио сам нервозу путника, а када сам чуо да се порађа жена у аутобусу који возим, нисам знао да ли бих плакао или се смијао. Морам признати, чудан је то осјећај", казао је он.

 

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

перица

04.12.2014 15:50

Честитам, и нека ти је са срећом мала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

04.12.2014 17:12

Бице дјетету мјесто родјења: аутобус :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

На младима свет остаје

06.12.2014 08:21

Са деветнаест и мање година, толика одговорност и самопоуздање,свака цаст.Срецно и дуговецно свима!

ОДГОВОРИТЕ