Porodile saputnicu na putu za BiH

Ono što se desilo na putu od Švajcarske do BiH spada u rubriku vjerovali ili ne, jer je u autobusu auto-prevoznika "Kantić" rođena beba!

Bosna i Hercegovina 04.12.2014 | 08:09
Porodile saputnicu na putu za BiH

Sve se desilo nakon ulaska autobusa u Sloveniju, a ono što ovu vijest čini još zanimljivijom je to što su tri djevojke, koje nemaju veze s medicinom, a koje su putovale autobusom na liniji Cirih - Goražde, zaslužne za to što su majka, njihova saputnica, i beba sada žive i zdrave.Aldina Karić, 19-godišnja djevojka iz Lukavca, jedna je od djevojaka koja je učestvovala u ovom hrabrom činu.

"Negdje oko 3.30 noću, nedjelja na ponedjeljak, začula sam jezive krike trudne saputnice: 'Upomoć, porađam se". Odmah sam instiktivno ustala i potrčala prema gospođi kojoj je vodenjak već bio pukao i koja je trpjela velike bolove", priča hrabra Aldina, koja je inače završila gimnaziju.

Ona je dodala da je tada u autobusu nastao opšti haos, koji nije nimalo pomagao u ovoj i onako teškoj i komplikovanoj situaciji.

"Kada su putnici shvatili šta se događa u autobusu, skoro svi su pobjegli u zadnji dio ili su se spustili pod sjedišta", kaže Aldina. Aldina navodi da je zajedno sa Azrom Arnautović i Berinom Katica sve vrijeme provela uz trudnicu i aktivno učestvovala u porođaju.

"U tom trenutku tri potpuna stranca su radila kao tim i dok je jedna od nas tražila broj Hitne pomoći, druge dvije su bile kraj nje i pomagale pri porodu. Mijenjale smo se po potrebi u tih nekih više od pola sata koliko je sve trajalo. Ovom prilikom bih željela da spomenem ime Azre Arnautović, koja je najstarija od nas tri i koja je zasigurno najviše zaslužna što je sve dobro prošlo", priča Aldina.

Aldina kaže da pupčanu vrpcu nisu sami smjeli da presijeku, ali da su učinile sve da obezbijede bezbjednost majke i djeteta do dolaska vozila slovenačke Hitne pomoći.

"Tek kada se sve završilo, postala sam svjesna šta se upravo dogodilo. Moja prva reakcija je bila instiktivna i nagonska da pomognem osobi u nevolji i mogu vam reći da sam ponosna na sebe, jer sam reagovala hrabro i na kraju se sve dobro završilo", kazala je Aldina.

Na svijet je došla zdrava djevojčica, a majka je bila presretna.

"Uslovi su bili izuzetno teški, imali smo nešto vode, paket vlažnih maramica i skoro ništa više. Hvala dragom bogu što se na kraju sve dobro završilo, ne znam koliko bismo mogli sebi da oprostimo da se majci i djetetu nešto dogodilo", rekla je Aldina.

Kaže da je novopečena majka zove često i da im zahvaljuje za pomoć te da su dobro i ona i beba. Aldina je još savjetovala trudnicama da dobro razmisle kada kreću na put.Kako je za Radiosarajevo.ba ispričao vozač autobusa Fadil Skulić, putnica koja se porađala bila je u osmom mjesecu trudnoće, a trudove je dobila u trenutku kada su bili na autoputu u Sloveniji u blizini Postojne.

"Vladala je prava panika. Osjetio sam nervozu putnika, a kada sam čuo da se porađa žena u autobusu koji vozim, nisam znao da li bih plakao ili se smijao. Moram priznati, čudan je to osjećaj", kazao je on.

 

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

perica

04.12.2014 15:50

Čestitam, i neka ti je sa srećom mala!

ODGOVORITE
Name

neko

04.12.2014 17:12

Bice djetetu mjesto rodjenja: autobus :-)

ODGOVORITE
Name

Na mladima svet ostaje

06.12.2014 08:21

Sa devetnaest i manje godina, tolika odgovornost i samopouzdanje,svaka cast.Srecno i dugovecno svima!

ODGOVORITE