Поларним медвједима пријети нестанак

Светски фонд за природу (WWФ) објавио је данас резултат истраживања према ком би опстанак поларних медведа био доведен у питање већ крајем овог века, ако се не смањи испуштање гасова који загревају климу у свету.

Свијет 03.12.2014 | 22:51
Поларним медвједима пријети нестанак

Климатске промене прете већ критично угроженим екосистемима Северног леденог океана, изазивајући знатно опадање броја поларних медведа.

Како сада изгледа, поларним медведима прети изгладњавање и немогућност размножавања дуж целог Канадско-арктичког архипелага.

Четвртина поларних медведа на свету живи на том архипелагу, где је морски лед целе године, али чак би се и ту могло десити да се лед истопи у наредним деценијама што би угрозило опстанак медведа, пише у извештају који је објављен данас у научном часопису ПЛОС ОНЕ уз подршку WWФ-а.
С мање ледених површина, медведима се смањује и приступ плену.

Студија је показала да би до 2070. године, више од 80 одсто леда на архипелагу могло нестајати у јулу, те би скотне мечке морале раније да се повуку на копно.

Но, иако је танки лед боље станиште за фоке које су главни плен медведа, такав лед не траје довољно дуго да би поларни медведи могли да их лове.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ловац на домаце медвједе

04.12.2014 05:47

Имали могуцности да нестану ови наси домаци медвједи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

04.12.2014 07:06

Ајд медвједи ал и ми цемо нестати крај овакве власти

ОДГОВОРИТЕ