Polarnim medvjedima prijeti nestanak

Svetski fond za prirodu (WWF) objavio je danas rezultat istraživanja prema kom bi opstanak polarnih medveda bio doveden u pitanje već krajem ovog veka, ako se ne smanji ispuštanje gasova koji zagrevaju klimu u svetu.

Svijet 03.12.2014 | 22:51
Polarnim medvjedima prijeti nestanak

Klimatske promene prete već kritično ugroženim ekosistemima Severnog ledenog okeana, izazivajući znatno opadanje broja polarnih medveda.

Kako sada izgleda, polarnim medvedima preti izgladnjavanje i nemogućnost razmnožavanja duž celog Kanadsko-arktičkog arhipelaga.

Četvrtina polarnih medveda na svetu živi na tom arhipelagu, gde je morski led cele godine, ali čak bi se i tu moglo desiti da se led istopi u narednim decenijama što bi ugrozilo opstanak medveda, piše u izveštaju koji je objavljen danas u naučnom časopisu PLOS ONE uz podršku WWF-a.
S manje ledenih površina, medvedima se smanjuje i pristup plenu.

Studija je pokazala da bi do 2070. godine, više od 80 odsto leda na arhipelagu moglo nestajati u julu, te bi skotne mečke morale ranije da se povuku na kopno.

No, iako je tanki led bolje stanište za foke koje su glavni plen medveda, takav led ne traje dovoljno dugo da bi polarni medvedi mogli da ih love.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lovac na domace medvjede

04.12.2014 05:47

Imali mogucnosti da nestanu ovi nasi domaci medvjedi?

ODGOVORITE
Name

bl

04.12.2014 07:06

Ajd medvjedi al i mi cemo nestati kraj ovakve vlasti

ODGOVORITE