Хаг је пустио Шешеља, Хаг нека га и враћа

Хаг је одлучивао о пуштању Шешеља, Србију нити је консултовао, нити је питао, нити је дао било какву препоруку, па нека Хаг сада и брине о Шешељу.

Србија 03.12.2014 | 22:36
Хаг је пустио Шешеља, Хаг нека га и враћа

То за „Блиц“ каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одговарајући на питање да ли ће хапсити лидера СРС ако Трибунал наложи његов повратак у ћелију.

Стефановић није желео да додатно коментарише „случај Шешељ“. Још мање речит био је министар правде Никола Селаковић.

- Прича о томе ме је оставила без коментара - изјавио је Селаковић поводом најновијих захтева Хашког тужилаштва.
 
Адвокат Тома Фила објашњава за „Блиц“ да ће Влада Србије морати да изда налог за хапшење и испоручивање Војислава Шешеља. Тако, уосталом, налаже српски Закон о сарадњи с Хашким трибуналом.

На питање када се очекује одлука Већа о захтеву Тужилаштва и шта у пракси значи порука из Хага да ће одлучивати „у разумном року“, Фила одговара:

- То вам је у року који хоће Трибунал. По правилима Трибунала, рокови важе само за браниоце, јер се Тужилаштво позива на неке њихове разлоге правичности. Када су, рецимо, тражили да ја будем опоменут због изјава, имао сам рок од 15 дана за жалбу.
 
А Тужилаштво се жалило после два месеца. То што су пробили рок, уопште им није било битно. Тако се ни Брамерц није најпре жалио због Шешеља, а сад се жали. У међувремену се десило само оно што су сви знали, да ће Шешељ поновити оно што је говорио и у самом Трибуналу - каже Фила.
 
Он наводи и да је јасан апсурд ситуације у коју се Србија ставља уколико се зна да је Шешељ, иако овде, „формалноправно у Хагу“. Уколико би га и оптужили у Србији за неко кривично дело, за вођење тог поступка морали бисмо да сачекамо да се поново врати из Хага, објашњава Фила. По хашким правилима, сви поступци у матичној земљи се прекидају и одлажу док се не заврши процес у Трибуналу.

Хашко тужилаштво је првобитно саопштило да се неће жалити на одлуку судија о пуштању Шешеља, да би пре два дана променило мишљење.

У Тужилаштву су јуче за „Блиц“ рекли да су „тек сада добили прилику“ за жалбу.

Претресно веће је „на властиту иницијативу наложило да Шешељ буде привремено пуштен“, а да пре тога није дало ни Тужилаштву ни Шешељу прилику да изнесу аргументацију, кажу Брамерцови сарадници.

- Захтев за опозив је поднет сада због тога што претресно веће није ништа предузело као реакцију на Шешељеве јавне изјаве и понашање након пуштања на слободу. Очекивали смо да Веће пажљиво прати његове активности и да предузме адекватне мере. Како то није урадило, Тужилаштво сматра да је потребно да формално затражи укидање привременог боравка на слободи - кажу у Тужилаштву.

Ипак, како додају, само од судија зависи када ће опет одлучивати о Шешељу. 

Коментари / 0

Оставите коментар