Hag je pustio Šešelja, Hag neka ga i vraća

Hag je odlučivao o puštanju Šešelja, Srbiju niti je konsultovao, niti je pitao, niti je dao bilo kakvu preporuku, pa neka Hag sada i brine o Šešelju.

Srbija 03.12.2014 | 22:36
Hag je pustio Šešelja, Hag neka ga i vraća

To za „Blic“ kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odgovarajući na pitanje da li će hapsiti lidera SRS ako Tribunal naloži njegov povratak u ćeliju.

Stefanović nije želeo da dodatno komentariše „slučaj Šešelj“. Još manje rečit bio je ministar pravde Nikola Selaković.

- Priča o tome me je ostavila bez komentara - izjavio je Selaković povodom najnovijih zahteva Haškog tužilaštva.
 
Advokat Toma Fila objašnjava za „Blic“ da će Vlada Srbije morati da izda nalog za hapšenje i isporučivanje Vojislava Šešelja. Tako, uostalom, nalaže srpski Zakon o saradnji s Haškim tribunalom.

Na pitanje kada se očekuje odluka Veća o zahtevu Tužilaštva i šta u praksi znači poruka iz Haga da će odlučivati „u razumnom roku“, Fila odgovara:

- To vam je u roku koji hoće Tribunal. Po pravilima Tribunala, rokovi važe samo za branioce, jer se Tužilaštvo poziva na neke njihove razloge pravičnosti. Kada su, recimo, tražili da ja budem opomenut zbog izjava, imao sam rok od 15 dana za žalbu.
 
A Tužilaštvo se žalilo posle dva meseca. To što su probili rok, uopšte im nije bilo bitno. Tako se ni Bramerc nije najpre žalio zbog Šešelja, a sad se žali. U međuvremenu se desilo samo ono što su svi znali, da će Šešelj ponoviti ono što je govorio i u samom Tribunalu - kaže Fila.
 
On navodi i da je jasan apsurd situacije u koju se Srbija stavlja ukoliko se zna da je Šešelj, iako ovde, „formalnopravno u Hagu“. Ukoliko bi ga i optužili u Srbiji za neko krivično delo, za vođenje tog postupka morali bismo da sačekamo da se ponovo vrati iz Haga, objašnjava Fila. Po haškim pravilima, svi postupci u matičnoj zemlji se prekidaju i odlažu dok se ne završi proces u Tribunalu.

Haško tužilaštvo je prvobitno saopštilo da se neće žaliti na odluku sudija o puštanju Šešelja, da bi pre dva dana promenilo mišljenje.

U Tužilaštvu su juče za „Blic“ rekli da su „tek sada dobili priliku“ za žalbu.

Pretresno veće je „na vlastitu inicijativu naložilo da Šešelj bude privremeno pušten“, a da pre toga nije dalo ni Tužilaštvu ni Šešelju priliku da iznesu argumentaciju, kažu Bramercovi saradnici.

- Zahtev za opoziv je podnet sada zbog toga što pretresno veće nije ništa preduzelo kao reakciju na Šešeljeve javne izjave i ponašanje nakon puštanja na slobodu. Očekivali smo da Veće pažljivo prati njegove aktivnosti i da preduzme adekvatne mere. Kako to nije uradilo, Tužilaštvo smatra da je potrebno da formalno zatraži ukidanje privremenog boravka na slobodi - kažu u Tužilaštvu.

Ipak, kako dodaju, samo od sudija zavisi kada će opet odlučivati o Šešelju. 

Komentari / 0

Ostavite komentar