Јапанци планирају дизање у ваздух кратера на астероиду

Јапанска истраживачка летелица Хајабуса2 (Сиви соко) послата је данас у свемир са задатком да дигне у ваздух кратер на удаљеном астероиду и да донесе узорке стена с надом да ће ти подаци пружити нова сазнања о настанку Земље.

Свијет 03.12.2014 | 22:20
Јапанци планирају дизање у ваздух кратера на астероиду

Како преноси АП, Хајабуса2 би требало да стигне до астероида средином 2018, проведе око 18 месеци проучавајући га и да се врати на Земљу крајем 2020. 

Мали уредјај требало би да се одвоји од експлорера и испали пројектил који ће разорити кратер пречника неколико метара. Хајабуса2, који ће се у време експлозије крити иза астероида, покушаће потом да прикупи материјал у унутрашњости кратера. 

Астероиди могу да пруже информације о формирању сунчевог система и његовој еволуцији. 

Јапанска свемирска агенција (ЈАXА) саопштила је да би мисија могла да објасни порекло морске воде на земљи као и начин на који је настала наша планета. 

Хајабуса2 ће покушати да прошири истраживање које је започео Хајабуса, претходна јапанска летилица која се на земљу вратила 2010. након што је прикупила узорке са површине једног другог астероида. 

Овог пута, истраживања има за циљ да завири дубље у уторбу астероида и додје до узорака који нису били изложени топлоти и контаминари свемирским окружењем. 

Хајабуса2, који је лансиран са свемирског центра Танегашима, на југу Јапана, је правоугаона летелица са по пар соларних панела с обе стране.

Коментари / 0

Оставите коментар