Japanci planiraju dizanje u vazduh kratera na asteroidu

Japanska istraživačka letelica Hajabusa2 (Sivi soko) poslata je danas u svemir sa zadatkom da digne u vazduh krater na udaljenom asteroidu i da donese uzorke stena s nadom da će ti podaci pružiti nova saznanja o nastanku Zemlje.

Svijet 03.12.2014 | 22:20
Japanci planiraju dizanje u vazduh kratera na asteroidu

Kako prenosi AP, Hajabusa2 bi trebalo da stigne do asteroida sredinom 2018, provede oko 18 meseci proučavajući ga i da se vrati na Zemlju krajem 2020. 

Mali uredjaj trebalo bi da se odvoji od eksplorera i ispali projektil koji će razoriti krater prečnika nekoliko metara. Hajabusa2, koji će se u vreme eksplozije kriti iza asteroida, pokušaće potom da prikupi materijal u unutrašnjosti kratera. 

Asteroidi mogu da pruže informacije o formiranju sunčevog sistema i njegovoj evoluciji. 

Japanska svemirska agencija (JAXA) saopštila je da bi misija mogla da objasni poreklo morske vode na zemlji kao i način na koji je nastala naša planeta. 

Hajabusa2 će pokušati da proširi istraživanje koje je započeo Hajabusa, prethodna japanska letilica koja se na zemlju vratila 2010. nakon što je prikupila uzorke sa površine jednog drugog asteroida. 

Ovog puta, istraživanja ima za cilj da zaviri dublje u utorbu asteroida i dodje do uzoraka koji nisu bili izloženi toploti i kontaminari svemirskim okruženjem. 

Hajabusa2, koji je lansiran sa svemirskog centra Tanegašima, na jugu Japana, je pravougaona letelica sa po par solarnih panela s obe strane.

Komentari / 0

Ostavite komentar