Реконструисана зграда Дома младих и Радио Српца

У Српцу је озваничен успјешан завршетак реконструкције зграде Дома младих и Радио Српца у чију санацију су општина Србац и Развојна агенција „ЛИР Еволуција“ из Бањалуке уз финансијску помоћ Европске уније, уложили 74.000 евра.

Република Српска 03.12.2014 | 17:01
Реконструисана зграда Дома младих и Радио Српца

Ријеч је о пројекту у оквиру Програма ИПА АДРИАТИЦ ЕУ под називом „ЛЕГЕНД – ниско-енергетски геотермални енергетски демонстрациони систем за енергетски ефикасне зграде у Јадранском подручју“, којим се промовише уредјење једног јавног објекта у смислу побољшања енергетске ефикасности, односно уштете енергије за загријавање и хладјење.

Око 35.000 евра утрошено је за градјевинске радове, санацију крова, термичку изолацију и постављање ПВЦ столарије на згради, док је 40.000 евра коштало бушење и уградња три геотермалне сонде дубине по 100 метара, уградња топлотних пумпи снаге 18 киловата, те инсталирање система за гријање и хладјење у објекту- каже представник развојне агенције „ЛИР Еволуција“.

Он додаје да се ради о веома економичном систему гријања јер ће се за један киловат струје добити четири киловата еколошки чисте енергије.

Начелник општине Србац Драго Жирић је изразио задовољство што је дошло до коначне реализације овог пројекта и нагласио да је ово прва значајнија инвестиција на темељитој реконструкцији зграде Радио Српца од његовог оснивања.

Захваљујући се агенцији „ЛИР Еволуција“ на помоћи, Ћирић је изнио и очекивање да ће се сарадња наставити и код санације Соколског дома, којег локална власт планира претворити у Галерију и Завичајни музеј.

Директор ЈП Радио Србац Дејан Угрен се такодје захвалио инвеститорима и нагласио да је реконструкција објекта и стварање оптималних услова за рад најбољи поклон Радио Српцу за његову 40. годишњицу постојања и непрекидног рада.

Он је подсјетио да је ова локална информативна кућа настала као израз солидарности свих градјана Босне и
Херцеговине након катастрофалних поплава које су 1974. године задесиле општину Србац, када се осјећао недостатак брзог информисања градјана о овој невољи.

Оправданост постојања радија показала се безброј пута до сада, а нарочито у елементарним непогодама, као што су овогодишње поплаве, додао је Угрен.

Аутор: Саво Кесер
Извор: Радио Србац

 

Коментари / 0

Оставите коментар