Rekonstruisana zgrada Doma mladih i Radio Srpca

U Srpcu je ozvaničen uspješan završetak rekonstrukcije zgrade Doma mladih i Radio Srpca u čiju sanaciju su opština Srbac i Razvojna agencija „LIR Evolucija“ iz Banjaluke uz finansijsku pomoć Evropske unije, uložili 74.000 evra.

Republika Srpska 03.12.2014 | 17:01
Rekonstruisana zgrada Doma mladih i Radio Srpca

Riječ je o projektu u okviru Programa IPA ADRIATIC EU pod nazivom „LEGEND – nisko-energetski geotermalni energetski demonstracioni sistem za energetski efikasne zgrade u Jadranskom području“, kojim se promoviše uredjenje jednog javnog objekta u smislu poboljšanja energetske efikasnosti, odnosno uštete energije za zagrijavanje i hladjenje.

Oko 35.000 evra utrošeno je za gradjevinske radove, sanaciju krova, termičku izolaciju i postavljanje PVC stolarije na zgradi, dok je 40.000 evra koštalo bušenje i ugradnja tri geotermalne sonde dubine po 100 metara, ugradnja toplotnih pumpi snage 18 kilovata, te instaliranje sistema za grijanje i hladjenje u objektu- kaže predstavnik razvojne agencije „LIR Evolucija“.

On dodaje da se radi o veoma ekonomičnom sistemu grijanja jer će se za jedan kilovat struje dobiti četiri kilovata ekološki čiste energije.

Načelnik opštine Srbac Drago Žirić je izrazio zadovoljstvo što je došlo do konačne realizacije ovog projekta i naglasio da je ovo prva značajnija investicija na temeljitoj rekonstrukciji zgrade Radio Srpca od njegovog osnivanja.

Zahvaljujući se agenciji „LIR Evolucija“ na pomoći, Ćirić je iznio i očekivanje da će se saradnja nastaviti i kod sanacije Sokolskog doma, kojeg lokalna vlast planira pretvoriti u Galeriju i Zavičajni muzej.

Direktor JP Radio Srbac Dejan Ugren se takodje zahvalio investitorima i naglasio da je rekonstrukcija objekta i stvaranje optimalnih uslova za rad najbolji poklon Radio Srpcu za njegovu 40. godišnjicu postojanja i neprekidnog rada.

On je podsjetio da je ova lokalna informativna kuća nastala kao izraz solidarnosti svih gradjana Bosne i
Hercegovine nakon katastrofalnih poplava koje su 1974. godine zadesile opštinu Srbac, kada se osjećao nedostatak brzog informisanja gradjana o ovoj nevolji.

Opravdanost postojanja radija pokazala se bezbroj puta do sada, a naročito u elementarnim nepogodama, kao što su ovogodišnje poplave, dodao je Ugren.

Autor: Savo Keser
Izvor: Radio Srbac

 

Komentari / 0

Ostavite komentar