Космет је српски, а Крим руски

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин изјавио је да Русија има чврст и поуздан став о непризнавању самопроглашеног Косова и додао да је то традиција која се не мијења.

Србија 03.12.2014 | 16:14
Космет је српски, а Крим руски

Он је на дебати "Од Косова до Крима - једностраности и манипулације у вези са правом на самоопредјељење" у београдском Медија центру рекао да, уколико се поштују међународни закони и резолуције, остају непромијењене позиција Крима у односу на Русију, односно Косова и Метохије у односу на Србију.

"Крим на законском основу остварује право на самоопредјељење и иде ка уједињењу са Русијом, а Косово и Метохија, опет, по законском основу и свуда у свијету обавезујућој Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 остаје под суверенитетом Србије", истакао је Чепурин.

Он је нагласио да постоје четири кључне тачке које онемогућују да се повуче паралела са Кримом и самопроглашеним Косовом и као једну од њих навео да је Крим од 15 вијека до 1954. године, када је "поклоњен" Хрушчову, био дио Русије, док самопроглашено Косово никад у историји није било самостално.

Говорећи о руско-српском хуманитарном центру у Нишу и бројним медијским спекулацијама у региону да је ријеч о војној бази, Чепурин је нагласио да су оне продукт "лоше намјере да се хуманитарне помоћ прикаже као нешто друго" и нису основане.Он је најавио да ће 13. децембра бити представљен извјештај о раду хуманитарног центра и да је на презентацију позвао представнике дипломатског кора у Србији да дођу и да се "својим очима увјере" шта се тамо заиста дешава.

"Споразум о центру потписан је давно и не ради се о томе да се потписује нешто ново, већ је ријеч о анексима. Предвиђено је да Русија до 2017. године издвоји 102 милиона долара хуманитарне помоћи за Србију и ријеч је управо само о томе - хуманитарној помоћи грађана Русије за грађане Србије", истакао је Чепурин.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вулин

03.12.2014 16:12

Које лази. Руси це опет продати Србији цим буду имали неку корист од Европе.

ОДГОВОРИТЕ