Kosmet je srpski, a Krim ruski

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da Rusija ima čvrst i pouzdan stav o nepriznavanju samoproglašenog Kosova i dodao da je to tradicija koja se ne mijenja.

Srbija 03.12.2014 | 16:14
Kosmet je srpski, a Krim ruski

On je na debati "Od Kosova do Krima - jednostranosti i manipulacije u vezi sa pravom na samoopredjeljenje" u beogradskom Medija centru rekao da, ukoliko se poštuju međunarodni zakoni i rezolucije, ostaju nepromijenjene pozicija Krima u odnosu na Rusiju, odnosno Kosova i Metohije u odnosu na Srbiju.

"Krim na zakonskom osnovu ostvaruje pravo na samoopredjeljenje i ide ka ujedinjenju sa Rusijom, a Kosovo i Metohija, opet, po zakonskom osnovu i svuda u svijetu obavezujućoj Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 ostaje pod suverenitetom Srbije", istakao je Čepurin.

On je naglasio da postoje četiri ključne tačke koje onemogućuju da se povuče paralela sa Krimom i samoproglašenim Kosovom i kao jednu od njih naveo da je Krim od 15 vijeka do 1954. godine, kada je "poklonjen" Hruščovu, bio dio Rusije, dok samoproglašeno Kosovo nikad u istoriji nije bilo samostalno.

Govoreći o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu i brojnim medijskim spekulacijama u regionu da je riječ o vojnoj bazi, Čepurin je naglasio da su one produkt "loše namjere da se humanitarne pomoć prikaže kao nešto drugo" i nisu osnovane.On je najavio da će 13. decembra biti predstavljen izvještaj o radu humanitarnog centra i da je na prezentaciju pozvao predstavnike diplomatskog kora u Srbiji da dođu i da se "svojim očima uvjere" šta se tamo zaista dešava.

"Sporazum o centru potpisan je davno i ne radi se o tome da se potpisuje nešto novo, već je riječ o aneksima. Predviđeno je da Rusija do 2017. godine izdvoji 102 miliona dolara humanitarne pomoći za Srbiju i riječ je upravo samo o tome - humanitarnoj pomoći građana Rusije za građane Srbije", istakao je Čepurin.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vulin

03.12.2014 16:12

Koje lazi. Rusi ce opet prodati Srbiji cim budu imali neku korist od Evrope.

ODGOVORITE