Полиција у акцији против пиротехнике

Полиција је данас у Бијељини почела претпразничне активности против злоупотребе петарди и друге пиротехнике, нарочито међу дјецом.

Република Српска 03.12.2014 | 16:28
Полиција у акцији против пиротехнике

У оквиру кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Петарде нису играчке - не дозволимо да се смјех претвори у крик" грађанима је подијељен пропагандни материјал са упозорењем да је употреба пиротехнике на јавном мјесту кажњива и да су родитељи одговорни за поступке малољетника.

Инспектор Центра јавне безбједности Бијељина Симо Цвјетиновић најавио је да ће полиција током децембра одржати и предавања о овој теми у основним школама у регији.Он је истакао да се пиротехника прве и друге класе може продавати само у овлаштеним продавницама, никако на уличним тезгама, да не смије бити истакнута у излогу и да се мора водити рачуна о врсти пиротехнике која је доступна малољетницима и оној која је доступна само за одрасле.

Специјалиста школске медицине Анђелка Спасојевић рекла је новинарима да пиротехнику најчешће користе дјеца од 10 до 15 година.Према њеним ријечима, несавјесно и нестручно руковање пиротехником може да изазова опасне посљедице по здравље, јер је ријеч о "малим бомбама".

Спасојевићева је истакла да се при употреби пиротехнике ослобађа отровни селен, у 70 одсто случајева повређивања настају опекотине на шакама, потом раздеротине, али може доћи и до губљење дијелова тијела и оштећења вида и слуха.

Коментари / 0

Оставите коментар