Policija u akciji protiv pirotehnike

Policija je danas u Bijeljini počela pretpraznične aktivnosti protiv zloupotrebe petardi i druge pirotehnike, naročito među djecom.

Republika Srpska 03.12.2014 | 16:28
Policija u akciji protiv pirotehnike

U okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smjeh pretvori u krik" građanima je podijeljen propagandni materijal sa upozorenjem da je upotreba pirotehnike na javnom mjestu kažnjiva i da su roditelji odgovorni za postupke maloljetnika.

Inspektor Centra javne bezbjednosti Bijeljina Simo Cvjetinović najavio je da će policija tokom decembra održati i predavanja o ovoj temi u osnovnim školama u regiji.On je istakao da se pirotehnika prve i druge klase može prodavati samo u ovlaštenim prodavnicama, nikako na uličnim tezgama, da ne smije biti istaknuta u izlogu i da se mora voditi računa o vrsti pirotehnike koja je dostupna maloljetnicima i onoj koja je dostupna samo za odrasle.

Specijalista školske medicine Anđelka Spasojević rekla je novinarima da pirotehniku najčešće koriste djeca od 10 do 15 godina.Prema njenim riječima, nesavjesno i nestručno rukovanje pirotehnikom može da izazova opasne posljedice po zdravlje, jer je riječ o "malim bombama".

Spasojevićeva je istakla da se pri upotrebi pirotehnike oslobađa otrovni selen, u 70 odsto slučajeva povređivanja nastaju opekotine na šakama, potom razderotine, ali može doći i do gubljenje dijelova tijela i oštećenja vida i sluha.

Komentari / 0

Ostavite komentar