Посланици подржали распуштање парламента

Израелски посланици данас су у прелиминарном гласању подржали распуштање парламента и отворили пут одржавању пријевремених избора.

Свијет 03.12.2014 | 13:59
Посланици подржали распуштање парламента

У Кнесету од 120 посланика, њих 84 било је за распуштање скупштне, а против приједлога није гласао нико. Један посланик био је уздржан.

Додатна гласања биће одржана сљедеће седмице. Ако исход буде као данас, парламент ће званично бити распуштен, пренио је АП.

Државни радио претходно је пренио да су посланици постигли договор да нови парламентарни избори буду одржани 17. марта сљедеће године, након што је премијер Бењамин Нетањаху разријешио дужности два министра и расписао пријевремене изборе.Његов кабинет ступио је на дужност прошле године, а рад Владе био је оптерећен споровима о многим питањима, попут буџета за 2015. годину и приједлога закона о статуту јеврејске државе, који, како сматрају критичари, дискриминише арапске грађане.

Двије телевизијске анкете показале су да би Нетањахуова странка Ликуд поново била најбројнија у парламенту ако би избори били одржани данас. То значи да ће Нетањаху скоро сигурно добити четврти мандат.Сљедећи редовни парламентарни избори били су планирани за 2017. годину.

Нетањаху је смијенио министра финансија Јаира Лапида и министра правде Ципи Ливни, лидере двије центристичке партије, због њиховог сукоба са десничарима који доминирају кабинетом.

Коментари / 0

Оставите коментар