Poslanici podržali raspuštanje parlamenta

Izraelski poslanici danas su u preliminarnom glasanju podržali raspuštanje parlamenta i otvorili put održavanju prijevremenih izbora.

Svijet 03.12.2014 | 13:59
Poslanici podržali raspuštanje parlamenta

U Knesetu od 120 poslanika, njih 84 bilo je za raspuštanje skupštne, a protiv prijedloga nije glasao niko. Jedan poslanik bio je uzdržan.

Dodatna glasanja biće održana sljedeće sedmice. Ako ishod bude kao danas, parlament će zvanično biti raspušten, prenio je AP.

Državni radio prethodno je prenio da su poslanici postigli dogovor da novi parlamentarni izbori budu održani 17. marta sljedeće godine, nakon što je premijer Benjamin Netanjahu razriješio dužnosti dva ministra i raspisao prijevremene izbore.NJegov kabinet stupio je na dužnost prošle godine, a rad Vlade bio je opterećen sporovima o mnogim pitanjima, poput budžeta za 2015. godinu i prijedloga zakona o statutu jevrejske države, koji, kako smatraju kritičari, diskriminiše arapske građane.

Dvije televizijske ankete pokazale su da bi Netanjahuova stranka Likud ponovo bila najbrojnija u parlamentu ako bi izbori bili održani danas. To znači da će Netanjahu skoro sigurno dobiti četvrti mandat.Sljedeći redovni parlamentarni izbori bili su planirani za 2017. godinu.

Netanjahu je smijenio ministra finansija Jaira Lapida i ministra pravde Cipi Livni, lidere dvije centrističke partije, zbog njihovog sukoba sa desničarima koji dominiraju kabinetom.

Komentari / 0

Ostavite komentar