Јапанци праве град под водом

Јапан намерава да до 2030. изгради футуристички град под водом под називом Оушен Спирал (Оцеан Спирал).

Занимљивости 03.12.2014 | 12:38
Јапанци праве град под водом

Јапански грађевински гигант Шимицу (Схимизу) осмислио је пројекат о изградњи града под морем где ће моћи да живи најмање 5.000 становника.

Конструкција у којој ће бити смештен град под водом имаће облик прозрачне сфере пречника 500 метара, у коју ће се улазити помоћу спиралне конструкције дуге 15 километара. У унутрашњости конструкције биће изграђени станови, продавнице, канцеларије, хотели, преноси лист Фигаро.

За изградњу конструкције биће потребно око пет година и око 20 милијарди евра, међутим, за усавршавање технологије која ће омогућити живот под водом биће потребно петнаестак година, објаснио је потпарол јапаске фирме Шимицу Хидео Имамура.

"То је реални пројекат, не сан", тврди Шимицу.

Град под водом није једини футуристички пројекат ове јапанске компаније која планира изградњу базе на Месецу, хотела у космосу као и лебдећих ботаничких башти.

"Надам се да ће у будућности овакве иницијативе постати бројније и да ће се демократизвати тако да ће сваки грађанин моћи да има активну улогу у креаирању оваквих пројеката", објаснио је Кристијан Димер, професор урбанизма на Универзитету у Токију.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

03.12.2014 15:06

Све смо унистили на земљи сад хоцемо и под водом да цацкамо

ОДГОВОРИТЕ