Japanci prave grad pod vodom

Japan namerava da do 2030. izgradi futuristički grad pod vodom pod nazivom Oušen Spiral (Ocean Spiral).

Zanimljivosti 03.12.2014 | 12:38
Japanci prave grad pod vodom

Japanski građevinski gigant Šimicu (Shimizu) osmislio je projekat o izgradnji grada pod morem gde će moći da živi najmanje 5.000 stanovnika.

Konstrukcija u kojoj će biti smešten grad pod vodom imaće oblik prozračne sfere prečnika 500 metara, u koju će se ulaziti pomoću spiralne konstrukcije duge 15 kilometara. U unutrašnjosti konstrukcije biće izgrađeni stanovi, prodavnice, kancelarije, hoteli, prenosi list Figaro.

Za izgradnju konstrukcije biće potrebno oko pet godina i oko 20 milijardi evra, međutim, za usavršavanje tehnologije koja će omogućiti život pod vodom biće potrebno petnaestak godina, objasnio je potparol japaske firme Šimicu Hideo Imamura.

"To je realni projekat, ne san", tvrdi Šimicu.

Grad pod vodom nije jedini futuristički projekat ove japanske kompanije koja planira izgradnju baze na Mesecu, hotela u kosmosu kao i lebdećih botaničkih bašti.

"Nadam se da će u budućnosti ovakve inicijative postati brojnije i da će se demokratizvati tako da će svaki građanin moći da ima aktivnu ulogu u kreairanju ovakvih projekata", objasnio je Kristijan Dimer, profesor urbanizma na Univerzitetu u Tokiju.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

03.12.2014 15:06

Sve smo unistili na zemlji sad hocemo i pod vodom da cackamo

ODGOVORITE