Србија остаје без најквалитетније пшенице?

Директор новосадске Продуктне берзе Жарко Галетин оцијенио је да би Србија на прољеће могла да остане без најквалитетније пшенице, с обзиром да је изузетно тражена у земљама ЦЕФТА и на "сивом" тржишту, иако је својом садашњом цијеном најскупља у Европи.

Србија 03.12.2014 | 12:00
Србија остаје без најквалитетније пшенице?

Он је Срни рекао да је тренутно цијена најквалитетније српске пшенице на Берзи 25 динара /око 0,21 евро/ за килограм, што је чини најскупљом у Европи, па и шире.

"Србија би већ на пролеће могала да остане без најквалитетније хлебне и тестеничарске пшенице, уколико се настави овакав тренд куповине те житарице", оцијенио је Галетин.

Галетин је рекао да је српска пшеница скупља за пет до десет одсто од пшенице која се данас нуди на берзама у Чикагу и Будимпешти, наводећи да је тона пшенице на берзи у Чикагу 222 долара, а у Будимпешти око 170 евра по тони.

Он сматра да би евентуално укидање царина, када је ријеч о увозу пшенице у Србију, као и интервенција државе, битно утицало на смањење њене цијене.

"Укидање увозних царина на пшеницу, али и интервенција државе у смислу да се из Републичке дирекције за робне резерве тржишту понуди пшеница по цени од 22 динара /око 0,18 евра/ по килограму сигурно би снизила њену садашњу цену. Мислим да то неће бити потребно, јер се ускоро очекује пад цене пшенице на домаћем тржишту", рекао је Галетин.

Он је оцијенио да се лагани пад цијене пшенице у Србији очекује с обзиром на тренутна кретања на берзи, кад је у питању понуда и тражња за том житарицом.

"Цена пшенице која је за само месец дана са 17,8 динара /око 0,15 евра/ нарасла на 25,3 динара по килограму или око 30 одсто, тренутно стагнира, а према укупној понуди и тражњи, тим основим елементима берзанског трговања, она би ускоро требала да почне лагано опадати", рекао је Галетин.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар