"Европа би да ми судимо Шешељу"

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да му се чини да би Европа желела да Србија суди Војиславу Шесељу и да су разлог за Резолуцију у ЕП избори у Хрватској.

Србија 03.12.2014 | 08:16
"Европа би да ми судимо Шешељу"

Николић је подвукао да Србија не дугује никоме да коментарише изјаве својих грађана, посебно не оних који у политици ништа не значе.

Председник Србије је гостујући на РТС рекао да му се чини да би Европа желела да Србија суди Војиславу Шешељу и да су се изгубили у том спору и додао да се Хаг и Шешељ боре један против другог.

"Шта су се договорили и какав им је план не знам. Србија са тим нема везе" подвукао је Николић.

Према његовим речима, ЕП је "нешто почео да кињи Србију" вероватно због избора у Хрватској и да други разлог не постоји.

Николић је нагласио да "Србија не дугује никоме да коментарише изјаве својих грађана, посебно оних који у политици ништа не значе".

"Србија свесно иде у ЕУ", рекао је Николић и нагласио да она то чини иако је свесна колико је тешко и колико ће одрицања то донети и да многи грађани о томе говоре због тога што имају поверење у људе који их воде.

Он је оценио да се Шешељ није снашао у Србији, да је очекивао еуфорију, да инстиктивно и сам жели да се врати у Хаг и да направи представу, али да Србија представе не жели.

На констатацију да се помиње да су односи Србије и Хрватске "у леденом добу", Николић је рекао да су две земље на добром путу и да треба сачекати да тамо прођу избори.

Председник Србије сматра и да се у Хрватској не могу добити избори уколико се не представите као србомрзац.
"Код нас странке не могу да пређу цензус ако мрзе друге. Ето колико смо ми испред", казао је српски председник.

Јасна порука Јоханеса Хана

Председник Србије је рекао да је од европског комесара Јоханеса Хана чуо јасну поруку да Србија неће бити део Европске уније док не реши питање Косова и Метохије.

То подразумева, јер је у ЕУ већина признала независност Косова, да бисмо и ми требало да се сложимо са тим.
"Рекао је дословно - ми вас са нерешеним проблемом нећемо", пренео је Николић оно што му је Хан рекао.
Председник је поновио да Србија никада неће признати независност Косова.

Друго питање које је, како је рекао, упсео да извуче од европског комесара, јесте увођење санкција Русији.
"Рекао ми је, ви још можете да се тако неко време да се понашате јер нисте чланица ЕУ, али касније нема одступања од спољне политике Европске уније", напоменуо је Николић.

Када је реч о мерама штедње, председник је истакао да је Влада морала да се одлучи на такав корак.
"Ако се настави овако са убирањем прихода мислим да те мере неће бити тако ригорозне. Ми имамо много боље приходе него што смо очекивали и са много оптимизма чекамо 2015, а још више оптимизма 2016. годину", рекао је Николић.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни Груја

03.12.2014 09:36

Прпа Томо. Вратио се Воја. Где си ти да дочекаш кума?

ОДГОВОРИТЕ