"Исламска држава" узрок рата у БиХ?

Рат у БиХ узрок је веза између бечких салафиста и "Исламске државе", пише бечки "Курир", наводећи да се у БиХ на страни муслиманских снага борила јединица муџахедина састављена од бораца из иностранства.

Босна и Херцеговина 02.12.2014 | 17:02
"Исламска држава" узрок рата у БиХ?

Лист наводи  како је борце регрутовао Осама бин Ладен, а обучавани су у Судану.  

Повод за овакву тврдњу је хапшење 14 лица у Бечу осумњичених за регрутовање џихадиста и финансирање терористичке организације, међу којима је главни осумњичени Тутинац Мирсад Омеровић.  

Позивајући се на извјештај Хашког трибунала, "Курир" подсјећа да је тадашњи у Бечу акредитовани судански дипломата Елфатих Х. организовао из Аустрије, без икаквих препрека, доток новца и оружја из Саудијске Арабије.  

Након рата власти у БиХ су жељеле да се ријеше плаћеника, одузевши им пасоше БиХ, док је ЦИА поједине џихадисте смјестила у Гвантанамо, а аустријске власти су, одједном, сматрале Елфатиха Х. теретом, те му изрекле забрану боравка у Аустрији, наводи "Курир". 

Бечки дневник пише да су преостали џихадисти успјели да запосједну више села у БиХ, а веза између присталица Бин Ладена из БиХ и Аустрије његована је посредством једне омладинске организације из БиХ и
радикалних проповједника ислама.  

Према подацима аустријске Службе за очување уставности и борбу против тероризма /БВТ/, они су дјеловали "под 'заставом' 'Исламске државе" у протеклом периоду, јер је Ал каида изгубила на значају након смрти Бин Ладена, пошто његов насљедник Аиман ал Завахири нема никакву харизму. 

Као примјер, лист наводи недавно у БиХ ухапшеног Хасана Билала Боснића, ухапшеног у септембру у оквиру операције "Дамаск" под сумњом да је регрутовао аустријске држављане, 160 младих из БиХ и 50 Италијана за "Исламску државу", а који је за вријеме рата у БиХ био члан муџахединске бригаде и жесток присталица Бин Ладена послије рата.  

Према писању "Курира", то указује да су се пређашње присталице Бин Ладена, заједно са својим организацијама, ставиле у службу "Исламске државе", а тако и њихови "краци" у Аустрији, као и да су, до скоро, ти екстремисти упадали у очи властима, прије свега, због трансфера новца.

Појачаним активностима "Исламске државе" у Сирији је установљена и све већа активност у корист ове терористичке организације.  

БВТ подвлачи да салафистичка села у БиХ имају значајну улогу у регрутовању Аустријанаца за потребе "Исламске државе". "Та села доприносе значајно етаблирању субкултура, то јест паралелних друштава и
често их посјећују лица из Аустрије", наводи се у извјештају аустријске службе. 

Међу посјетиоцима таквих мјеста био је и продужена рука Боснића у Бечу Мирсад Омеровић, звани Ебу Тејма.


Коментари / 7

Оставите коментар
Name

југословен

02.12.2014 17:57

Добро је Беч сконтао одакле су дошле селефлије. Хоће ли признати да су их они регрутовали у Аустрији против Југославије. Не знам што их сада хапсе? Колико их има да му не пише на челу ко је и шта је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

громовник

02.12.2014 18:33

Бице и њима ко и Југославији и опет Србе окривљују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

02.12.2014 18:34

Бомбастицан наслов,али ни близу истине.Зна се ко је узрок рата у БиХ.Исламске дрзаве није било крајем 91 и поцетком 92.Узрок рата у бивсој дрзави је исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арнел

02.12.2014 19:06

Никаква Исламска дрзава није узрок рата у БиХ, већ је рат узрок долазка исламиста у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

02.12.2014 20:24

Хахахахаха... Ста друго реци... Како то раде велики моћници... Супер вијести да овај народ не би слуцајно сконтао да се треба окренути нормали... Данас Шешељ,сутра исламисти,прекосутра несто треце...само да се одрзи овај босански лонац под пуном националистицком паром... Занимљиво,све неке ситуације које нису добре за оне друге а обицан народ од кад се рат заврсио зиве исто у борби за опстанак сарадјујуци једни са другима или трецима без икаквих проблема.. Ста раде ови са врха "пирамиде"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

02.12.2014 22:12

судеx - свака цаст за коментар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

03.12.2014 05:06

Мислио сам да ме ништа не може изненадити, али ова глупост то дефинитивно јесте!

ОДГОВОРИТЕ