"Islamska država" uzrok rata u BiH?

Rat u BiH uzrok je veza između bečkih salafista i "Islamske države", piše bečki "Kurir", navodeći da se u BiH na strani muslimanskih snaga borila jedinica mudžahedina sastavljena od boraca iz inostranstva.

Bosna i Hercegovina 02.12.2014 | 17:02
"Islamska država" uzrok rata u BiH?

List navodi  kako je borce regrutovao Osama bin Laden, a obučavani su u Sudanu.  

Povod za ovakvu tvrdnju je hapšenje 14 lica u Beču osumnjičenih za regrutovanje džihadista i finansiranje terorističke organizacije, među kojima je glavni osumnjičeni Tutinac Mirsad Omerović.  

Pozivajući se na izvještaj Haškog tribunala, "Kurir" podsjeća da je tadašnji u Beču akreditovani sudanski diplomata Elfatih H. organizovao iz Austrije, bez ikakvih prepreka, dotok novca i oružja iz Saudijske Arabije.  

Nakon rata vlasti u BiH su željele da se riješe plaćenika, oduzevši im pasoše BiH, dok je CIA pojedine džihadiste smjestila u Gvantanamo, a austrijske vlasti su, odjednom, smatrale Elfatiha H. teretom, te mu izrekle zabranu boravka u Austriji, navodi "Kurir". 

Bečki dnevnik piše da su preostali džihadisti uspjeli da zaposjednu više sela u BiH, a veza između pristalica Bin Ladena iz BiH i Austrije njegovana je posredstvom jedne omladinske organizacije iz BiH i
radikalnih propovjednika islama.  

Prema podacima austrijske Službe za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma /BVT/, oni su djelovali "pod 'zastavom' 'Islamske države" u proteklom periodu, jer je Al kaida izgubila na značaju nakon smrti Bin Ladena, pošto njegov nasljednik Aiman al Zavahiri nema nikakvu harizmu. 

Kao primjer, list navodi nedavno u BiH uhapšenog Hasana Bilala Bosnića, uhapšenog u septembru u okviru operacije "Damask" pod sumnjom da je regrutovao austrijske državljane, 160 mladih iz BiH i 50 Italijana za "Islamsku državu", a koji je za vrijeme rata u BiH bio član mudžahedinske brigade i žestok pristalica Bin Ladena poslije rata.  

Prema pisanju "Kurira", to ukazuje da su se pređašnje pristalice Bin Ladena, zajedno sa svojim organizacijama, stavile u službu "Islamske države", a tako i njihovi "kraci" u Austriji, kao i da su, do skoro, ti ekstremisti upadali u oči vlastima, prije svega, zbog transfera novca.

Pojačanim aktivnostima "Islamske države" u Siriji je ustanovljena i sve veća aktivnost u korist ove terorističke organizacije.  

BVT podvlači da salafistička sela u BiH imaju značajnu ulogu u regrutovanju Austrijanaca za potrebe "Islamske države". "Ta sela doprinose značajno etabliranju subkultura, to jest paralelnih društava i
često ih posjećuju lica iz Austrije", navodi se u izvještaju austrijske službe. 

Među posjetiocima takvih mjesta bio je i produžena ruka Bosnića u Beču Mirsad Omerović, zvani Ebu Tejma.


Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

jugosloven

02.12.2014 18:57

Dobro je Beč skontao odakle su došle seleflije. Hoće li priznati da su ih oni regrutovali u Austriji protiv Jugoslavije. Ne znam što ih sada hapse? Koliko ih ima da mu ne piše na čelu ko je i šta je?

ODGOVORITE
Name

gromovnik

02.12.2014 19:33

Bice i njima ko i Jugoslaviji i opet Srbe okrivljuju.

ODGOVORITE
Name

analiticar

02.12.2014 19:34

Bombastican naslov,ali ni blizu istine.Zna se ko je uzrok rata u BiH.Islamske drzave nije bilo krajem 91 i pocetkom 92.Uzrok rata u bivsoj drzavi je isti.

ODGOVORITE
Name

Arnel

02.12.2014 20:06

Nikakva Islamska drzava nije uzrok rata u BiH, već je rat uzrok dolazka islamista u BiH.

ODGOVORITE
Name

sudex

02.12.2014 21:24

Hahahahaha... Sta drugo reci... Kako to rade veliki moćnici... Super vijesti da ovaj narod ne bi slucajno skontao da se treba okrenuti normali... Danas Šešelj,sutra islamisti,prekosutra nesto trece...samo da se odrzi ovaj bosanski lonac pod punom nacionalistickom parom... Zanimljivo,sve neke situacije koje nisu dobre za one druge a obican narod od kad se rat zavrsio zive isto u borbi za opstanak saradjujuci jedni sa drugima ili trecima bez ikakvih problema.. Sta rade ovi sa vrha "piramide"

ODGOVORITE
Name

Simo

02.12.2014 23:12

sudex - svaka cast za komentar!

ODGOVORITE
Name

xy

03.12.2014 06:06

Mislio sam da me ništa ne može iznenaditi, ali ova glupost to definitivno jeste!

ODGOVORITE