УЕФА каже: Бобек као Меси!

УЕФА.цом је инспирисан рекордима Лионела Месија тражио сличне голгетера, а један од њих је легенда Партизана Стјепан Бобек.

Фудбал 03.12.2014 | 09:00
УЕФА каже: Бобек као Меси!

Меси је прошле седмице постао најбољи стрелац шапанске лиге свих времена са 253 гола, док је покојни Бобек са 403 вероватно недодирљиви краљ стрелаца ових простора.

Бобек је каријеру почео у ХСК Грађански Загреб током Другог светског рата, што му је можда спасило живот.

"Да нисам играо фудбал за Грађански вероватно бих био послат на ратиште. Био сам у идеалним годинама за војску", рекао је Бобек који је преминуо 2010. године.

По завршетку рата, Бобек је као члан ЈНА пребачен у Београд како би играо за новоосновани клуб Партизан.

"Служио сам у војсци, био сам срећан када ми је одобрен трансфер из Загреба у Београд како бих играо за Партизан. Морао сам да се одрекнем много ствари због фудбала, али због талента сам добио шансу да живим као краљ и откријем свет. То је непроценљиво", причао је Бобек.

Бобек је током 14 година одгиграо 468 утакмица за црно-беле и постигао 403 гола у првенству старе Југославије, а једнако ефикасан био је и у дресу репрезентације – 38 голова на 63 утакмице.

Учестовао је на две Олимпијске игре и два светска првенства, а легендарни мађарски нападач Ференц Пушкаш га је означио као своју инспирацију због дриблинга и голова.

"Играо сам фудбал спонтано. Нисам превише размишљао о томе шта радим, како дриблам, али у то време тренери нису давали посебне инструкције играчима. Знао сам како да играм. Дриблинг ми је било најважније оружје, али сам имао слабости, као што су одбрана и игра главом", описао је своју игру Бобек.

Због његове слабе игре главом се поставља питање "шта да је" давао голове и тако, колико би их имао у каријери?

Касније је као тренер водио Партизан, Легију, Панатинаикос и Олимпијакос, те Динамо из Загреба, за којим жали што није играо за њега.

"Загреб је мој родни град, дугујем му нешто у смислу фудбала. Увек ми је било тешко да играм против Динама", рекао је својевремено Бобек.

Коментари / 0

Оставите коментар