UEFA kaže: Bobek kao Mesi!

UEFA.com je inspirisan rekordima Lionela Mesija tražio slične golgetera, a jedan od njih je legenda Partizana Stjepan Bobek.

Fudbal 03.12.2014 | 09:00
UEFA kaže: Bobek kao Mesi!

Mesi je prošle sedmice postao najbolji strelac šapanske lige svih vremena sa 253 gola, dok je pokojni Bobek sa 403 verovatno nedodirljivi kralj strelaca ovih prostora.

Bobek je karijeru počeo u HSK Građanski Zagreb tokom Drugog svetskog rata, što mu je možda spasilo život.

"Da nisam igrao fudbal za Građanski verovatno bih bio poslat na ratište. Bio sam u idealnim godinama za vojsku", rekao je Bobek koji je preminuo 2010. godine.

Po završetku rata, Bobek je kao član JNA prebačen u Beograd kako bi igrao za novoosnovani klub Partizan.

"Služio sam u vojsci, bio sam srećan kada mi je odobren transfer iz Zagreba u Beograd kako bih igrao za Partizan. Morao sam da se odreknem mnogo stvari zbog fudbala, ali zbog talenta sam dobio šansu da živim kao kralj i otkrijem svet. To je neprocenljivo", pričao je Bobek.

Bobek je tokom 14 godina odgigrao 468 utakmica za crno-bele i postigao 403 gola u prvenstvu stare Jugoslavije, a jednako efikasan bio je i u dresu reprezentacije – 38 golova na 63 utakmice.

Učestovao je na dve Olimpijske igre i dva svetska prvenstva, a legendarni mađarski napadač Ferenc Puškaš ga je označio kao svoju inspiraciju zbog driblinga i golova.

"Igrao sam fudbal spontano. Nisam previše razmišljao o tome šta radim, kako driblam, ali u to vreme treneri nisu davali posebne instrukcije igračima. Znao sam kako da igram. Dribling mi je bilo najvažnije oružje, ali sam imao slabosti, kao što su odbrana i igra glavom", opisao je svoju igru Bobek.

Zbog njegove slabe igre glavom se postavlja pitanje "šta da je" davao golove i tako, koliko bi ih imao u karijeri?

Kasnije je kao trener vodio Partizan, Legiju, Panatinaikos i Olimpijakos, te Dinamo iz Zagreba, za kojim žali što nije igrao za njega.

"Zagreb je moj rodni grad, dugujem mu nešto u smislu fudbala. Uvek mi je bilo teško da igram protiv Dinama", rekao je svojevremeno Bobek.

Komentari / 0

Ostavite komentar