Знате ли колике су плате играча у Русији?

Зенит за плате 16 фудбалера сваке године издвоји 48,3 милиона евра, Динамо исти број играча плаћа 46 милиона евра по сезони, једино се ЦСКА не расипа са новцем.

Фудбал 02.12.2014 | 19:00
Знате ли колике су плате играча у Русији?

Да је Русија постала Мека за иностране фудбалере, то је опште позната чињеница. Никоме се не трчи по минус 10 и залеђеним теренима у руској Премијер лиги, али новац који поседују руски клубови и који радо расипају је мамац којем нису одлолела многа позната фудбалска имена.

Када је Зенит у септембру 2012. године издвојио 80 милиона евра за довођење Хулка и Вицела било је јасно да Руси померају границе и да могу да се упусте у трку са већином најбогатијих европских клубова.

Плате које нуде играчима су фактор због којег ће многи радије одабрати руску Премијер лигу него италијанску Серију А. Због тога све већи број квалитетних фудбалера из јачих европских лига бира селидбу у Русију пре него у Италију, Француску, Шпанију, па чак и Немачку.

Ових дана је направљено истраживање о најплаћенијим фудбалерима Премијер лиге и списак од 100 играча са највећим годишњим зарадама. Листа изгледа импозантно и поприлично ће вас изненадити какви све играчи зарађују огоман новац.

Најплаћенији играч лиге је Бразилац Хулк из Зенита који годишње зарађује седам милиона евра. Приликом састављања листе урачунати су и бонуси за потписивање уговора. Ту је Хулк најдрастичнији пример. Када је долазио у Зенит, Хулк је потписао уговор са годишњом платом од пет милиона евра, али и клаузулу о бонусу од 10 милиона евра за само потписивање петогодишњег уговора. Уз тих два милиона евра од бонуса, Бразилац долази до баснословне цифре од седам милиона евра годишње!

На другом месту и трећем месту је тандем из московског Динама: Кевин Курањи - Александр Кокорин. Немац зарађује 5,7 милиона евра по сезони, а Кокорин округло пет милиона. У топ пет најплаћенијих поред Хулка су још и двојица његових саиграча која су у Санкт Петербург стигли претходног лета, а некада су били саиграчи у Бенфики. Езекијел Гарај зарађује пет милиона евра, а Хави Гарсија пола милиона евра мање по сезони.

Изненађење је да је на шестом месту Ведран Ћорлука из Локомотиве. Четири милиона евра по сезони! Да ли заиста вреди толико?

Погледајте како изгледа листа 100 најплаћенијих фудбалера у руској Премијер лиги. Цифре су у милионима евра, а у десној колони је прошлосезонска листа. 

Када се баци поглед на пет најплаћенијих, лако је је закључити ко у руском фудбалу највише троши. Зенит и Динамо доминирају у исплаћивању баснословне плате фудбалерима. Интересантно је да се од свих великих клубова једино ЦСКА не расипа са новцем, а уз Зенит бележи најбоље резултате. Ниједан фудбалер Армејаца није међу 20 најплаћенијих у лиги.

Такође, треба додати да на овој листи нису урачунати бонуси за број одиграних утакмица, постигнутих голова или за евентулано освојене трофеје. Тако на листи нема Спартаковог најбољег играча Артјема Дзјубе. Он има фиксну годишњу зараду од 1,2 милиона евра. Али, има и јаке бонусе за број мечева, голова, асистенција и изнуђених пенала, па је тако у досадашњем делу сезоне на име тих бонуса већ инкасирао пола милиона евра!

На листи 100 најплаћенијих се налазе и двојица српских фудбалера. Зоран Тошић је на 64. позицији са 1,6 милиона евра по сезони, док Немања Пејчиновић у Локомотиви зарађује милион и по евра по сезони. Ваљда вам је јасно зашто је Пејчиновић у мору понуда са запада Европе изабрао селидбу у хладну Москву.

Коментари / 0

Оставите коментар