Znate li kolike su plate igrača u Rusiji?

Zenit za plate 16 fudbalera svake godine izdvoji 48,3 miliona evra, Dinamo isti broj igrača plaća 46 miliona evra po sezoni, jedino se CSKA ne rasipa sa novcem.

Fudbal 02.12.2014 | 19:00
Znate li kolike su plate igrača u Rusiji?

Da je Rusija postala Meka za inostrane fudbalere, to je opšte poznata činjenica. Nikome se ne trči po minus 10 i zaleđenim terenima u ruskoj Premijer ligi, ali novac koji poseduju ruski klubovi i koji rado rasipaju je mamac kojem nisu odlolela mnoga poznata fudbalska imena.

Kada je Zenit u septembru 2012. godine izdvojio 80 miliona evra za dovođenje Hulka i Vicela bilo je jasno da Rusi pomeraju granice i da mogu da se upuste u trku sa većinom najbogatijih evropskih klubova.

Plate koje nude igračima su faktor zbog kojeg će mnogi radije odabrati rusku Premijer ligu nego italijansku Seriju A. Zbog toga sve veći broj kvalitetnih fudbalera iz jačih evropskih liga bira selidbu u Rusiju pre nego u Italiju, Francusku, Španiju, pa čak i Nemačku.

Ovih dana je napravljeno istraživanje o najplaćenijim fudbalerima Premijer lige i spisak od 100 igrača sa najvećim godišnjim zaradama. Lista izgleda impozantno i poprilično će vas iznenaditi kakvi sve igrači zarađuju ogoman novac.

Najplaćeniji igrač lige je Brazilac Hulk iz Zenita koji godišnje zarađuje sedam miliona evra. Prilikom sastavljanja liste uračunati su i bonusi za potpisivanje ugovora. Tu je Hulk najdrastičniji primer. Kada je dolazio u Zenit, Hulk je potpisao ugovor sa godišnjom platom od pet miliona evra, ali i klauzulu o bonusu od 10 miliona evra za samo potpisivanje petogodišnjeg ugovora. Uz tih dva miliona evra od bonusa, Brazilac dolazi do basnoslovne cifre od sedam miliona evra godišnje!

Na drugom mestu i trećem mestu je tandem iz moskovskog Dinama: Kevin Kuranji - Aleksandr Kokorin. Nemac zarađuje 5,7 miliona evra po sezoni, a Kokorin okruglo pet miliona. U top pet najplaćenijih pored Hulka su još i dvojica njegovih saigrača koja su u Sankt Peterburg stigli prethodnog leta, a nekada su bili saigrači u Benfiki. Ezekijel Garaj zarađuje pet miliona evra, a Havi Garsija pola miliona evra manje po sezoni.

Iznenađenje je da je na šestom mestu Vedran Ćorluka iz Lokomotive. Četiri miliona evra po sezoni! Da li zaista vredi toliko?

Pogledajte kako izgleda lista 100 najplaćenijih fudbalera u ruskoj Premijer ligi. Cifre su u milionima evra, a u desnoj koloni je prošlosezonska lista. 

Kada se baci pogled na pet najplaćenijih, lako je je zaključiti ko u ruskom fudbalu najviše troši. Zenit i Dinamo dominiraju u isplaćivanju basnoslovne plate fudbalerima. Interesantno je da se od svih velikih klubova jedino CSKA ne rasipa sa novcem, a uz Zenit beleži najbolje rezultate. Nijedan fudbaler Armejaca nije među 20 najplaćenijih u ligi.

Takođe, treba dodati da na ovoj listi nisu uračunati bonusi za broj odigranih utakmica, postignutih golova ili za eventulano osvojene trofeje. Tako na listi nema Spartakovog najboljeg igrača Artjema Dzjube. On ima fiksnu godišnju zaradu od 1,2 miliona evra. Ali, ima i jake bonuse za broj mečeva, golova, asistencija i iznuđenih penala, pa je tako u dosadašnjem delu sezone na ime tih bonusa već inkasirao pola miliona evra!

Na listi 100 najplaćenijih se nalaze i dvojica srpskih fudbalera. Zoran Tošić je na 64. poziciji sa 1,6 miliona evra po sezoni, dok Nemanja Pejčinović u Lokomotivi zarađuje milion i po evra po sezoni. Valjda vam je jasno zašto je Pejčinović u moru ponuda sa zapada Evrope izabrao selidbu u hladnu Moskvu.

Komentari / 0

Ostavite komentar