Црвена Звезда - клуб који нико неће!

Међу милионима звездаша не постоји особа која безрезервно жели да постане председник ФК Црвена звезда, или се до данас није јавила, а рок за подношење кандидатура истиче у петак.

Фудбал 01.12.2014 | 22:20
Црвена Звезда - клуб који нико неће!

Фудбалски клуб Црвена звезда, од тихог повлачења Драгана Џајића 19. јуна ове године, у недељи после освајања прве титуле првака Србије после шест сезона чекања, нема председника.

Тај вакуум требало је да буде "пробушен" 11. децембра, за десет дана, када буде истекао други дан трећих избора за првог човека најтрофејнијег (и најзадуженијег) српског фудбалског клуба. Звездашка јавност, пре свих они са плаћеним чланским картама, требало би после 176 дана да изгласају новог првог човека клуба.

Међутим, ако до истека 170. дана, а то је у петак, 5. децембра, не буде стигла бар једна кандидатура (како ово нелагодно звучи), од избора за председника Звезде неће бити ништа. До даљег...

Данас је понедељак, 1. децембар, а до 15 часова на адресу Љутице Богдана није стигла ниједна званична кандидатура за позицију која је некада представљала и част и обавезу, а сада изгледа само обавезу. И то превелику, тешку 50 хиљада тона евра.

Иако су се у јавности помињала имена потенцијалних кандидата на предстојећим изборима, а у претходна два случаја звездаши су бирали само "између" једног кандидата, прво Владана Лукића, потом Драгана Џајића, ниједан од њих изгледа да не гори од жеље да постане 23. председник клуба, који је у ери Светозара "Тозе" Мијаиловића (1987-1993) постао првак Европе и света.

Мијаиловић је, иначе, био први избор актуелног тандема руководилаца, в. д. генералног секретара Звездана Терзића и потпредседника Славише Кокезе, али се релативно скоро одлучио да се захвали на понуди.

После њега, актуелни су остали Мирко Петровић, Бранко Радујко и Петар Шкундрић, од којих је овај последњи, према поузданим информацијама које је добио МОНДО, тренутно најближи да донесе фасциклу у просторије клуба, али далеко од тога да је то известан епилог док се истек рока ближи.

Шкундрић је претходних дана, речено нам је, учестовао у дискусији око евентуалног подношења кандидатуре, али ту су се, као и обично, јавили проблеми. Председник Спортског друштва Црвена звезда има своје услове под којима би прихватио да пређе у Фудбалски клуб, где не жели да фигурира само као салонска појава, а не треба занемарити и чињеницу да је високи функционер СПС.

Његова победа на звездашким изборима значила би и јачање утицаја те странке на црвено-белој страни Аутокоманде, с обзиром да социјалисти традиционално имају јак лоби на црно-белој страни.

Да ли због тога, или нечег другог, као опција фигурира(о је) Радујко, међутим његови профи ангажман у НИС захтевао би огромна одрицања на две стране, које траже "целог" неког. Петровић, из "Дунав Осигурања" био је први кандидат (бар у медијима) за председника Звезде, после Џајићевог одласка, али до данас његова кандидатура није озваничена формалном пријавом, и питање је да ли ће ићи.

МОНДО је покушао да сазна постоји ли шанса да се, у току ове недеље, појави неко "пето" име. Одговор који смо добили гласи: "Да, могуће је, али је исто тако могуће да избори буду одложени, до даљег. То је реалност..."

Звезда је у претходних пет месеци и 17 дана преживела и без председника клуба, иако се и даље такмичи под условном лиценцом у Суперлиги, а нове финансијске глобе, попут оне зване Гжегож Броновицки, тек очекују тандем Терзић/Кокеза, док се други потпредседник Ивица Тончев помало повукао у страну, а трећи, Небојша Човић, посете стадиону свео на минимум.

И није само страх од нагомиланих проблема и зебња од поделе ауторитета под Западном трибином стадиона оно што одбија потенцијалне кандидате за место председника ФК Црвена звезда, док је све извесније да навијачи посрнулог славног клуба у овом изборном процесу пред собом неће имати фигуру финансијски моћну да, тек тако, уведе промене у клуб, лупи шаком о сто, донесе тешке одлуке, али и гарантује прилив средстава.

Постоје још две ствари од којих презају потенцијално храбри људи, јер се долазак на чело ФК Црвена звезда у овом тренутку може мерити мало храброшћу, а мало и лудошћу. Једна је суд звездашке јавности, страх од слабог одзива бирача, неповерење публике, а друга најављена промена Статута клуба, али после избора.

О чему се заправо ради?

Уколико буду одржани избори за председника клуба, макар и са једним кандидатом, у наредном периоду требало би очекивати промену Статута и увођење функције генералног директора ФК Црвена звезда, коју би требало да преузме садашњи в. д. генсека, Звездан Терзић, речено је МОНДУ из поузданих извора. Замишљено је да та функција има већу моћ од оне коју доноси улога генералног секретара, практично би директор био први оперативац клуба (што Терзић сада већ јесте, иако је под суспензијом изреченом од стране ФСС).

На крају, али не и најмање битно, о приватизацији ФК Црвена звезда, било да у њој учествује "Гаспром" као актуелни генерални спонзор или неко други, готово да се више и не говори. Ако је крајњи циљ Звезда у приватном власништву (мада су и ту мишљења подељена), а "Гаспром" неко с ким би требало почети преговоре о тој теми, онда је Шкундрићева кандидатура логичан потез, јер је управо он одиграо и кључну улогу у потписивању најуноснијег спонзорског уговора у српском спорту, према ком црвено-белима следује око 4,2 милиона евра годишње.

А, и то је премало...

Шта нам ово силно оклевање говори? Односно боље речено, на шта нас подсећа? На то да је ФК Црвена звеза у великим проблемима, које не успева да реши већ подужа листа управа и руководилаца, односно да човеку који се буде одлучио да поднесе кандидатуру, ако буде таквог, треба честитати на храбрости.

ИЗБОРИ

- Право гласа имају само они са уплаћеном чланарином, а тај рок истиче 7. децембра.

- Изборну комисију чине: Председник Матија Радојичић, Иван Шебек, Станислав Николић, Драгана Виторовић, Зоран Ивковић, Бранимир Шевчик и Павле Станичић.

- Чланови Клуба моћи ће да гласају 10. и 11. децембра 2014. на бирачком месту или електронским путем. Бирачко место је Лав Медија центар на стадиону ФК Црвена звезда. Гласање за председника Клуба обавља се од 09 – 20 сати у данима који су одређени као изборни дани, а у складу са правилима које прописује изборна комисија.

- Чланови који желе да гласају електронским путем, морају се пријавити Служби за чланство ФК Црвена звезда најкасније до 7. децембра 2014. године.

- Кандидат за председника клуба може да буде сваки члан клуба кога предложи Управни одбор или најмање 500 чланова Клуба. Члан Клуба може да подржи кандидатуру само једног кандидата за председника Клуба.

- Услови које кандидат за председника Клуба треба да испуни су следећи: а) да је члан Клуба најмање годину дана, б) да је угледан члан друштва и да је познат и поштован у професији којом се бави, ц) да није осуђиван за кривична дела за која је законом, као посебан минимум казне, прописана казна затвора у трајању од 5 година или дужа казна. д) да има искуства у руковођењу или да је угледан спортиста или спортски радник.

- Рок за подношење канидидатура је 5. децембар 2014. године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

север

01.12.2014 22:16

На првом мјесту Звезда па тек онда све остало!

ОДГОВОРИТЕ