Crvena Zvezda - klub koji niko neće!

Među milionima zvezdaša ne postoji osoba koja bezrezervno želi da postane predsednik FK Crvena zvezda, ili se do danas nije javila, a rok za podnošenje kandidatura ističe u petak.

Fudbal 01.12.2014 | 22:20
Crvena Zvezda - klub koji niko neće!

Fudbalski klub Crvena zvezda, od tihog povlačenja Dragana Džajića 19. juna ove godine, u nedelji posle osvajanja prve titule prvaka Srbije posle šest sezona čekanja, nema predsednika.

Taj vakuum trebalo je da bude "probušen" 11. decembra, za deset dana, kada bude istekao drugi dan trećih izbora za prvog čoveka najtrofejnijeg (i najzaduženijeg) srpskog fudbalskog kluba. Zvezdaška javnost, pre svih oni sa plaćenim članskim kartama, trebalo bi posle 176 dana da izglasaju novog prvog čoveka kluba.

Međutim, ako do isteka 170. dana, a to je u petak, 5. decembra, ne bude stigla bar jedna kandidatura (kako ovo nelagodno zvuči), od izbora za predsednika Zvezde neće biti ništa. Do daljeg...

Danas je ponedeljak, 1. decembar, a do 15 časova na adresu Ljutice Bogdana nije stigla nijedna zvanična kandidatura za poziciju koja je nekada predstavljala i čast i obavezu, a sada izgleda samo obavezu. I to preveliku, tešku 50 hiljada tona evra.

Iako su se u javnosti pominjala imena potencijalnih kandidata na predstojećim izborima, a u prethodna dva slučaja zvezdaši su birali samo "između" jednog kandidata, prvo Vladana Lukića, potom Dragana Džajića, nijedan od njih izgleda da ne gori od želje da postane 23. predsednik kluba, koji je u eri Svetozara "Toze" Mijailovića (1987-1993) postao prvak Evrope i sveta.

Mijailović je, inače, bio prvi izbor aktuelnog tandema rukovodilaca, v. d. generalnog sekretara Zvezdana Terzića i potpredsednika Slaviše Kokeze, ali se relativno skoro odlučio da se zahvali na ponudi.

Posle njega, aktuelni su ostali Mirko Petrović, Branko Radujko i Petar Škundrić, od kojih je ovaj poslednji, prema pouzdanim informacijama koje je dobio MONDO, trenutno najbliži da donese fasciklu u prostorije kluba, ali daleko od toga da je to izvestan epilog dok se istek roka bliži.

Škundrić je prethodnih dana, rečeno nam je, učestovao u diskusiji oko eventualnog podnošenja kandidature, ali tu su se, kao i obično, javili problemi. Predsednik Sportskog društva Crvena zvezda ima svoje uslove pod kojima bi prihvatio da pređe u Fudbalski klub, gde ne želi da figurira samo kao salonska pojava, a ne treba zanemariti i činjenicu da je visoki funkcioner SPS.

Njegova pobeda na zvezdaškim izborima značila bi i jačanje uticaja te stranke na crveno-beloj strani Autokomande, s obzirom da socijalisti tradicionalno imaju jak lobi na crno-beloj strani.

Da li zbog toga, ili nečeg drugog, kao opcija figurira(o je) Radujko, međutim njegovi profi angažman u NIS zahtevao bi ogromna odricanja na dve strane, koje traže "celog" nekog. Petrović, iz "Dunav Osiguranja" bio je prvi kandidat (bar u medijima) za predsednika Zvezde, posle Džajićevog odlaska, ali do danas njegova kandidatura nije ozvaničena formalnom prijavom, i pitanje je da li će ići.

MONDO je pokušao da sazna postoji li šansa da se, u toku ove nedelje, pojavi neko "peto" ime. Odgovor koji smo dobili glasi: "Da, moguće je, ali je isto tako moguće da izbori budu odloženi, do daljeg. To je realnost..."

Zvezda je u prethodnih pet meseci i 17 dana preživela i bez predsednika kluba, iako se i dalje takmiči pod uslovnom licencom u Superligi, a nove finansijske globe, poput one zvane Gžegož Bronovicki, tek očekuju tandem Terzić/Kokeza, dok se drugi potpredsednik Ivica Tončev pomalo povukao u stranu, a treći, Nebojša Čović, posete stadionu sveo na minimum.

I nije samo strah od nagomilanih problema i zebnja od podele autoriteta pod Zapadnom tribinom stadiona ono što odbija potencijalne kandidate za mesto predsednika FK Crvena zvezda, dok je sve izvesnije da navijači posrnulog slavnog kluba u ovom izbornom procesu pred sobom neće imati figuru finansijski moćnu da, tek tako, uvede promene u klub, lupi šakom o sto, donese teške odluke, ali i garantuje priliv sredstava.

Postoje još dve stvari od kojih prezaju potencijalno hrabri ljudi, jer se dolazak na čelo FK Crvena zvezda u ovom trenutku može meriti malo hrabrošću, a malo i ludošću. Jedna je sud zvezdaške javnosti, strah od slabog odziva birača, nepoverenje publike, a druga najavljena promena Statuta kluba, ali posle izbora.

O čemu se zapravo radi?

Ukoliko budu održani izbori za predsednika kluba, makar i sa jednim kandidatom, u narednom periodu trebalo bi očekivati promenu Statuta i uvođenje funkcije generalnog direktora FK Crvena zvezda, koju bi trebalo da preuzme sadašnji v. d. genseka, Zvezdan Terzić, rečeno je MONDU iz pouzdanih izvora. Zamišljeno je da ta funkcija ima veću moć od one koju donosi uloga generalnog sekretara, praktično bi direktor bio prvi operativac kluba (što Terzić sada već jeste, iako je pod suspenzijom izrečenom od strane FSS).

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, o privatizaciji FK Crvena zvezda, bilo da u njoj učestvuje "Gasprom" kao aktuelni generalni sponzor ili neko drugi, gotovo da se više i ne govori. Ako je krajnji cilj Zvezda u privatnom vlasništvu (mada su i tu mišljenja podeljena), a "Gasprom" neko s kim bi trebalo početi pregovore o toj temi, onda je Škundrićeva kandidatura logičan potez, jer je upravo on odigrao i ključnu ulogu u potpisivanju najunosnijeg sponzorskog ugovora u srpskom sportu, prema kom crveno-belima sleduje oko 4,2 miliona evra godišnje.

A, i to je premalo...

Šta nam ovo silno oklevanje govori? Odnosno bolje rečeno, na šta nas podseća? Na to da je FK Crvena zveza u velikim problemima, koje ne uspeva da reši već poduža lista uprava i rukovodilaca, odnosno da čoveku koji se bude odlučio da podnese kandidaturu, ako bude takvog, treba čestitati na hrabrosti.

IZBORI

- Pravo glasa imaju samo oni sa uplaćenom članarinom, a taj rok ističe 7. decembra.

- Izbornu komisiju čine: Predsednik Matija Radojičić, Ivan Šebek, Stanislav Nikolić, Dragana Vitorović, Zoran Ivković, Branimir Ševčik i Pavle Staničić.

- Članovi Kluba moći će da glasaju 10. i 11. decembra 2014. na biračkom mestu ili elektronskim putem. Biračko mesto je Lav Medija centar na stadionu FK Crvena zvezda. Glasanje za predsednika Kluba obavlja se od 09 – 20 sati u danima koji su određeni kao izborni dani, a u skladu sa pravilima koje propisuje izborna komisija.

- Članovi koji žele da glasaju elektronskim putem, moraju se prijaviti Službi za članstvo FK Crvena zvezda najkasnije do 7. decembra 2014. godine.

- Kandidat za predsednika kluba može da bude svaki član kluba koga predloži Upravni odbor ili najmanje 500 članova Kluba. Član Kluba može da podrži kandidaturu samo jednog kandidata za predsednika Kluba.

- Uslovi koje kandidat za predsednika Kluba treba da ispuni su sledeći: a) da je član Kluba najmanje godinu dana, b) da je ugledan član društva i da je poznat i poštovan u profesiji kojom se bavi, c) da nije osuđivan za krivična dela za koja je zakonom, kao poseban minimum kazne, propisana kazna zatvora u trajanju od 5 godina ili duža kazna. d) da ima iskustva u rukovođenju ili da je ugledan sportista ili sportski radnik.

- Rok za podnošenje kanididatura je 5. decembar 2014. godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sever

01.12.2014 22:16

Na prvom mjestu Zvezda pa tek onda sve ostalo!

ODGOVORITE