Је ли ово крај бајке Клопа и Борусије?!

После 13 одиграних кола, Борусија је на дну Бундеслиге...

Фудбал 01.12.2014 | 21:40
Је ли ово крај бајке Клопа и Борусије?!

Борусија Дортмунд је тренутно на последњој позицији у Бундеслиги. Звучи као лоша шала, али нажалост свих навијача Милионера, то је заправо болна истина. Казнена експедиција Јиргена Клопа ове сезоне личи на онај Дортмунд из црне, 2007/2008 сезоне, када је тим са Вестфалена завршио на 13. позицији на табели.

Тада су жуто-црни дрес носили Деген, Деде, Рукавина, Тинга, Валдез, па се на такав пласман Милионера није гледало са превише изненађења и осуде. Међутим, екипа која у својим редовима има звезде као што су Хумелс, Ројс, Кагава, Сахин, Имобиле, не би смео да се бори за опстанак у Бундеслиги, колико год она квалитетна била.

Дортмунд свакако не треба још увек отписивати. Клоп није имао на располагању читав играчки кадар већ практично пар сезона, па ни не знамо колико Борусија заправо може када је комплетна. До краја првенства Дортмунду је остало још двадесет две утакмице а разлика између њих и четвртопласираног Аугзбурга износи десет бодова.

Далеко од тога да је разлика недостижна, али Аугзбург јуре још Хофенхајм, Шалке, Мехенгладбах и Хановер, па ако би Борусија хтела у Лигу шампиона, мора да прескочи пуно препрека на путу од 18. до 4. позиције. Ниједном откако је Куп шампиона постао Лига шампиона, екипа која је после 13. кола у Бундеслиги била у зони испадања, није успела да дође до пласмана у елитно европско такмичење.

Ако је неки тим способан да ту традицију прекине, то је свакако Борусија, али са повређеним Ројсом, Хумелсом, Рамосом, Вон-Донгом, Папастатопулосом, Бендером и Саром и обавезама које Борусија има у Лиги шампиона, будућност не изгледа превише блиставо за Клопа и његове пулене.

Клоп није неко ко ће одустати тек тако. Са Мајнцом је направио фантастичан успех, пласирао се у Бундеслигу, тамо провео три сезоне да би 2006/2007 испао из елитног ранга. Није хтео да напусти Мајнц, остао је како би изборио повратак у Бундеслигу, али му је трећа позиција у Цвајти измакла у последњем колу. Тада је ипак одлучио да напусти екипу и преузме Борусију. Шта је од лета 2008. направио са Милионерима већ је свима познато. Две титуле шампиона Немачке и финале Лиге шампиона од екипе која практично није ни имала буџет. Но, ништа не траје вечно, па ако Дортмунд одигра разочаравајућу сезону, можда Клоп прихвати понуду неког од најјачих клубова Европе, који би дали богатство за симпатичног Немца.

Коментари / 0

Оставите коментар