Je li ovo kraj bajke Klopa i Borusije?!

Posle 13 odigranih kola, Borusija je na dnu Bundeslige...

Fudbal 01.12.2014 | 21:40
Je li ovo kraj bajke Klopa i Borusije?!

Borusija Dortmund je trenutno na poslednjoj poziciji u Bundesligi. Zvuči kao loša šala, ali nažalost svih navijača Milionera, to je zapravo bolna istina. Kaznena ekspedicija Jirgena Klopa ove sezone liči na onaj Dortmund iz crne, 2007/2008 sezone, kada je tim sa Vestfalena završio na 13. poziciji na tabeli.

Tada su žuto-crni dres nosili Degen, Dede, Rukavina, Tinga, Valdez, pa se na takav plasman Milionera nije gledalo sa previše iznenađenja i osude. Međutim, ekipa koja u svojim redovima ima zvezde kao što su Humels, Rojs, Kagava, Sahin, Imobile, ne bi smeo da se bori za opstanak u Bundesligi, koliko god ona kvalitetna bila.

Dortmund svakako ne treba još uvek otpisivati. Klop nije imao na raspolaganju čitav igrački kadar već praktično par sezona, pa ni ne znamo koliko Borusija zapravo može kada je kompletna. Do kraja prvenstva Dortmundu je ostalo još dvadeset dve utakmice a razlika između njih i četvrtoplasiranog Augzburga iznosi deset bodova.

Daleko od toga da je razlika nedostižna, ali Augzburg jure još Hofenhajm, Šalke, Mehengladbah i Hanover, pa ako bi Borusija htela u Ligu šampiona, mora da preskoči puno prepreka na putu od 18. do 4. pozicije. Nijednom otkako je Kup šampiona postao Liga šampiona, ekipa koja je posle 13. kola u Bundesligi bila u zoni ispadanja, nije uspela da dođe do plasmana u elitno evropsko takmičenje.

Ako je neki tim sposoban da tu tradiciju prekine, to je svakako Borusija, ali sa povređenim Rojsom, Humelsom, Ramosom, Von-Dongom, Papastatopulosom, Benderom i Sarom i obavezama koje Borusija ima u Ligi šampiona, budućnost ne izgleda previše blistavo za Klopa i njegove pulene.

Klop nije neko ko će odustati tek tako. Sa Majncom je napravio fantastičan uspeh, plasirao se u Bundesligu, tamo proveo tri sezone da bi 2006/2007 ispao iz elitnog ranga. Nije hteo da napusti Majnc, ostao je kako bi izborio povratak u Bundesligu, ali mu je treća pozicija u Cvajti izmakla u poslednjem kolu. Tada je ipak odlučio da napusti ekipu i preuzme Borusiju. Šta je od leta 2008. napravio sa Milionerima već je svima poznato. Dve titule šampiona Nemačke i finale Lige šampiona od ekipe koja praktično nije ni imala budžet. No, ništa ne traje večno, pa ako Dortmund odigra razočaravajuću sezonu, možda Klop prihvati ponudu nekog od najjačih klubova Evrope, koji bi dali bogatstvo za simpatičnog Nemca.

Komentari / 0

Ostavite komentar