Криза протјерала 13. плату

Како се приближава крај године, радници у Републици Српској који су живели у нека боља времена, са сетом се сећају тринаесте плате или божићница и премија, које су легале на рачуне крајем године и у многоме поправљале кућни буџет.

Република Српска 01.12.2014 | 17:51
Криза протјерала 13. плату

Иако није законска обавеза, тринаеста плата у Републици Српској већ годинама је само пусти сан већине од 240.000 радника Српске.

Разлога за то је много наводе синдикалци, али је ипак један најбитнији. То је лоше економско стање у Српској и слабо пословање многих предузећа. Мада како кажу синдикалци ни послодавци који и имају
услове да исплате тринаесту плату то неће да ураде и награде раднике.

Ипак није све тако ни црно. Тринаесту плату исплаћују поједине фирме у Српској. На том списку су како кажу у Савез синдиката РС „Бања Врућица“ из Теслића, која већ годинам на овај начин обрадује своје раднике, Рудник угља „Станари“, „Спортек“ из Котор Вароша, „Поцинкаона“ Сребреница....

Обрад Белензада, председник Конфедерације синдиката Републике Српске, каже да радници у Српској тешко добијају и 12 плата годишње па како онда да се надају тринаестој.

- Положај радника у Српској је веома тежак. Нема поштовања закона. Многи послодавци раде на штету радника. Када се радници побуне или затраже веће плате или чак бонус за крај године одмах им се прети отказима и мањим примањима - каже Белензада.

Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС, каже да иако има позитивних примера у Српској где се исплаћује трианеста плата много више забрињава податак да чак сваки трећи радник у Српској нема редовну плату.

Директор Уније послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да се тринаеста плата не може дефинисати као законска обавеза, али да би свако предузеће, које послује по стандарду о општој друштвеној одговорности и при томе остварује добит, требало да награди раднике делом зараде који су они остварили сопственим радом.

- Када би се ова категорија законски дефинисала, било би то резање главе онима који нису у финансијској могућности да то исплате - казао је Згоњанин.

ДОКАЗ УСПЕХА
БоЖана Радошевић каже да, нажалост, тринеста плата или божићница није заживела код послодаваца у Српској.
-Тај потез би требало да представља пословну успешност неког послодавца и да тако покаже да предузеће добро ради. Али, то није пракса код послодаваца у Српској и тешко ће уопште и постати - каже Радошевићева.

РЕГРЕС ОБАВЕЗАН
Према речима Предрага Згоњанина, често долази до забуне између регреса и тринаесте плате. За разлику од тринаесте плате, регрес је законска обавеза и третира се као додатак за одмор.

- Требало би, када се у догледно време буде мењао Закон о раду, средства за регрес пребацити у плату и да он више не постоји као самостална категорија, појаснио је Згоњанин и додао да је ситуација у РС изузетно тешка и да се привреда, која је тек почела да показује знакове опоравка, нашла на удару мајских поплава, које су јој нанеле огромну штету.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мики

01.12.2014 16:59

Ови оцигледно нису упознати са законом јер су регрес и топли оброк вец одавно пребацени у плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник код НН приватника

01.12.2014 17:19

Ја не тразим:ни 13 плату, ни регрес, ни топли оброк, само нека ми дају да радим 40 сати седмицно плату за те сате. Бице ми довољно. Ја и многи други то немамо и веома смо заинересовани како да додјемо до тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

02.12.2014 14:52

Криза је као на све утицала,само ништа није могла овим нашим политичарима.Рачуни у банкама им све већи и већи.

ОДГОВОРИТЕ