Ево разлога за одлазак Месија из Барсе

Све су чешће спекулације да би Лео Меси могао да напусти Барселону у ближој будућности.

Фудбал 01.12.2014 | 19:30
Ево разлога за одлазак Месија из Барсе

Иако његови саиграчи, бивши и садашњи, као и сâм Меси, често истичу да је Аргентинац потпуно привржен Каталонцима, потенцијалних разлога за његов одлазак има. Портал ’Пурелy Фоотбалл’ наводи седам:

1. Однос са управом: Некада плодан однос Месија са управом чини се да је сада застранио. Раније током године изашли су наводи да су односи Месија са председником Бартомеуом “у најбољем случају срдачни“. Чини се да Меси нема исту подршку управе као претходних година, а људи из његовог најближег окружења кажу да њему то смета.

2. Нова појачања: Бројни стручњаци верују да је Барселона 2013. купила Нејмара како би он у догледно време постао замена Месију. Недавно је чак било и изјава да би Нејмар могао да надмаш Месија у будућности. “Са Нејмаром у тиму, размислио бих о продаји Месија“, рекао је Јохан Кројф, легенда Барсе. Такође, доведен је и Луис Суарес. Такође, не би било први пут да Барселона пусти звезду има да оде у зениту каријере – Роналдињо, Роналдо, Ромарио...

3. Проблеми са порезом: Није тајна да се Меси у Шпанији носи са огромним проблемима са порезом. Меси је новинарима рекао да се осећа као да га шпанске власти издвајају и да од њега праве пример. Он ускоро треба да изађе пред судију због неплаћених пореза на приход. Меси је Влади Шпаније до сада платио 64 милиона долара на име казни за порез и верује да не би требало више да плаћа. Позната имена, попут Шабија Алонса, Икера Касиљаса и Рафаела Надала, суочили су се са сличним проблемима, али сви су се нагодили и платили; Меси је једини који се суочава са тужбом. Ако оде у Енглеску, не би имао толико оштре казне за порез.

4. Састав Барселоне: Када је Меси дебитовао у Барселони, играчи попут Шавија и Инијесте улазили су у зенит каријере. Такође, у његово време у најбољим годинама били су и Пике, Виља, Пујој, Бускетс и Валдес. Међутим, уз одлазак тренера Гвардиоле, повлачење Пујола, Меси постепени пад Инијесте и Шавија може да посматра као симболички крај једне ере. Једноставно речено, садашњи тим Барселоне најслабији је откад је Меси у сениорском тиму, упркос Нејмару и Суарес у нападу.

5. Грађење тима око Нејмара: Све су чешће гласине да садашња управа жели да екипу гради око Нејмара. Баш као што је тим претходних десет година грађен око Месија, управа се нада да ће сличне резултате моћи да постигне и са Нејмаром. Уз новац који би се зарадио продајом Месија и растерећењем буџета за плате, Барса би могла да доведе нове, младе таленте.

6. Уговор: Меси је са 27 година и даље у зениту, а за већину фудбалера пад почиње после 30. године, а Месијев уговор истиче баш тада. Клаузула за његов одлазак износи 250 милиона фунти, али има тимове који би то могли да плате – Јунајтед и Сити пре свега, а затим и Бајерн, Реал и ПСЖ. Вероватно је да ће се Барса држати Месија до последње године његовог уговора како би ’исцедила’ што више трофеја, а онда га продала.

7. Растерећење: Ако Барселона не оствари добар резултат, Меси преузима највећи део кривице. Ако не створи магију, критикују га. Ако покуша да уради превише, критикују га. Ако постигне гол, али то није довољно за победу, критикују га. Чини се да Меси није природни вођа на начин на који би многи у Барси желели, а њему би можда било лакше без притиска који Барса пролази у фази реновирања.

Међутим, поставља се питање – да ли је могуће купити Месија?

Коментари / 0

Оставите коментар