Evo razloga za odlazak Mesija iz Barse

Sve su češće spekulacije da bi Leo Mesi mogao da napusti Barselonu u bližoj budućnosti.

Fudbal 01.12.2014 | 19:30
Evo razloga za odlazak Mesija iz Barse

Iako njegovi saigrači, bivši i sadašnji, kao i sâm Mesi, često ističu da je Argentinac potpuno privržen Kataloncima, potencijalnih razloga za njegov odlazak ima. Portal ’Purely Football’ navodi sedam:

1. Odnos sa upravom: Nekada plodan odnos Mesija sa upravom čini se da je sada zastranio. Ranije tokom godine izašli su navodi da su odnosi Mesija sa predsednikom Bartomeuom “u najboljem slučaju srdačni“. Čini se da Mesi nema istu podršku uprave kao prethodnih godina, a ljudi iz njegovog najbližeg okruženja kažu da njemu to smeta.

2. Nova pojačanja: Brojni stručnjaci veruju da je Barselona 2013. kupila Nejmara kako bi on u dogledno vreme postao zamena Mesiju. Nedavno je čak bilo i izjava da bi Nejmar mogao da nadmaš Mesija u budućnosti. “Sa Nejmarom u timu, razmislio bih o prodaji Mesija“, rekao je Johan Krojf, legenda Barse. Takođe, doveden je i Luis Suares. Takođe, ne bi bilo prvi put da Barselona pusti zvezdu ima da ode u zenitu karijere – Ronaldinjo, Ronaldo, Romario...

3. Problemi sa porezom: Nije tajna da se Mesi u Španiji nosi sa ogromnim problemima sa porezom. Mesi je novinarima rekao da se oseća kao da ga španske vlasti izdvajaju i da od njega prave primer. On uskoro treba da izađe pred sudiju zbog neplaćenih poreza na prihod. Mesi je Vladi Španije do sada platio 64 miliona dolara na ime kazni za porez i veruje da ne bi trebalo više da plaća. Poznata imena, poput Šabija Alonsa, Ikera Kasiljasa i Rafaela Nadala, suočili su se sa sličnim problemima, ali svi su se nagodili i platili; Mesi je jedini koji se suočava sa tužbom. Ako ode u Englesku, ne bi imao toliko oštre kazne za porez.

4. Sastav Barselone: Kada je Mesi debitovao u Barseloni, igrači poput Šavija i Inijeste ulazili su u zenit karijere. Takođe, u njegovo vreme u najboljim godinama bili su i Pike, Vilja, Pujoj, Buskets i Valdes. Međutim, uz odlazak trenera Gvardiole, povlačenje Pujola, Mesi postepeni pad Inijeste i Šavija može da posmatra kao simbolički kraj jedne ere. Jednostavno rečeno, sadašnji tim Barselone najslabiji je otkad je Mesi u seniorskom timu, uprkos Nejmaru i Suares u napadu.

5. Građenje tima oko Nejmara: Sve su češće glasine da sadašnja uprava želi da ekipu gradi oko Nejmara. Baš kao što je tim prethodnih deset godina građen oko Mesija, uprava se nada da će slične rezultate moći da postigne i sa Nejmarom. Uz novac koji bi se zaradio prodajom Mesija i rasterećenjem budžeta za plate, Barsa bi mogla da dovede nove, mlade talente.

6. Ugovor: Mesi je sa 27 godina i dalje u zenitu, a za većinu fudbalera pad počinje posle 30. godine, a Mesijev ugovor ističe baš tada. Klauzula za njegov odlazak iznosi 250 miliona funti, ali ima timove koji bi to mogli da plate – Junajted i Siti pre svega, a zatim i Bajern, Real i PSŽ. Verovatno je da će se Barsa držati Mesija do poslednje godine njegovog ugovora kako bi ’iscedila’ što više trofeja, a onda ga prodala.

7. Rasterećenje: Ako Barselona ne ostvari dobar rezultat, Mesi preuzima najveći deo krivice. Ako ne stvori magiju, kritikuju ga. Ako pokuša da uradi previše, kritikuju ga. Ako postigne gol, ali to nije dovoljno za pobedu, kritikuju ga. Čini se da Mesi nije prirodni vođa na način na koji bi mnogi u Barsi želeli, a njemu bi možda bilo lakše bez pritiska koji Barsa prolazi u fazi renoviranja.

Međutim, postavlja se pitanje – da li je moguće kupiti Mesija?

Komentari / 0

Ostavite komentar