То је држава! Шпанија објавила рат ''Ултрасима''!

Надлежни званичници предложили су радикалне мере у борби са насиљем на спортским манифестацијима. "Заветовали смо се да ћемо истерати ултрасе из фудбала", поручено је.

Фудбал 01.12.2014 | 17:45
То је држава! Шпанија објавила рат ''Ултрасима''!

Смрт навијача Депортиво Ла Коруње у бруталном сукобу са присталицама Атлетико Мадрида подстакла је шпанску државну на хитне потезе.

Дан после трагедије, пребијања навијача на смрт и бацања његовог беживотног тела у реку, послата је јасна порука да ће организовано навијање ускоро бити укинуто. Мигел Карденал, први човек Спортског савета, аутомног тела које ради у оквиру Владе Шпаније, најавио је екстремне мере, које је предложила и УЕФА.

"Предложили смо затварање трибина на којима су смештени ултраси, а исти предлог изнела је и Европска фудбалска асоцијација (УЕФА)", рекао је он у понедељак, после састанка у Мадриду.

Према његовим речима, акција полиције и надлежних органа биће брза.

"Постоји јасна воља да се групе ултраса који бодре фудбалске тимове избаце из спорта и окружења. Посвећени смо томе и одредићемо и коначан датум до када ће то морати да буде урађено. Направићемо листу група ултраса, на основу које ћемо је избацити из фудбала. Они који сарађују са најрадикалнијиим навијачима биће кажњени екстремно жестоко", додао је он.

Извештаји са његове конференције за новинаре су прва вест у свим шпанским медијима. Открио је и детаље полицијске истраге смрти навијача Депортива. Потврдио је да се она спроводи по хитном поступку.

Утврђено је да, од 21 приведеног навијача због кобне туче, 12 навија за Депортиво (група "Риазор Блуес"), шест за Атлетико Мадрид ("Френте Атлетицо"), два за Рајо Ваљекано ("Буканеро") и један за Алкоркон ("Алкоркон"). Заплењени су м ножеви, бакље, цеви, тврди предмети од алуминијума...

Утврђено је да су навијачи Депортива изнајмили аутобус за долазак у Мадрид, на подневну утакмицу. Од кретања на пут свесно су покушавали да избегну контролу и надзор полиције. Користили су бар једно возило као "извидницу", које је упозоравало на присуство припадника унутрашњих послова.

Део карата за утакмицу купили су "заобилазним каналом дистрибуције", који би тек требало да буде откривен. Набавили су бар 30 карата

Истражитељи су открили да су навијачи из Ла Коруње дошли у посед тридесет карата. Упркос томе, потврђено је да ништа није наговештавало онако крвав сукоб. "Није било навијачких сукоба у последњих шест година. Ниједан елемент ризика није наговештен, ни на друштвеним мрежама, ни било где", речено је на конференцији.

Ипак, туча се догодила и трагедија је уследила. По свему судећи, убиство навијача Депортива могло би да изазове велике промене на шпанским стадионима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

01.12.2014 17:00

Тако треба да се деси и код нас.(ЕКСYУ)

ОДГОВОРИТЕ